Čičmany potrebujú pomoc. Morálnu aj finančnú

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina spustila aktivity na podporu a záchranu obce Čičmany v okrese Žilina.

11.02.2022 07:45
Čičmany
Miestni v Čičmanochsi dodnes zachovávajú aj starobylé kroje s typickou výšivkou.
debata (13)

Predseda tejto organizácie Peter Slyško upozornil, že obec, svetoznáma maľovanými zrubovými drevenicami a ornamentmi, sa dlhodobo nachádza v nelichotivej situácii.

Prvým krokom je vyhlásenie dobrovoľnej zbierky prostredníctvom transparentného bankového účtu na pomoc obci Čičmany.

„Výťažok zbierky sa použije na pokrytie prevádzkových nákladov obce, realizáciu kultúrnych a športových podujatí a vytvorenie podmienok na zachovanie kultúrneho dedičstva obce,“ povedal Slyško s tým, že nasledovať budú ďalšie aktivity. Podotkol, že vzhľadom na popularitu Čičmian a používanie špecifických ľudových ornamentov mnohými organizáciami, inštitúciami či firmami si väčšina ľudí myslí, že obec má dostatok financií a podpory.

„Žiaľ, realita je veľmi komplikovaná a vyžaduje si našu pozornosť. Takmer nikto z tých, čo používajú čičmianske ornamenty, obci nijako finančne neprispieva. Nie je tu žiadna morálna či spoločenská zodpovednosť a podpora kultúrneho dedičstva,“ uviedol Slyško.

Čičmany, domy Čítajte viac Slovensko sa nimi pýši, ale Čičmany živoria. Hrozí im zánik

Na problém obce Čičmany upozornila Pravda už pred časom. Obec v tomto roku oslávi 750. výročie prvej písomnej zmienky. Žije tam 123 z pôvodných približne 1 500 obyvateľov. Je v nej 115 objektov, z toho 36 národných kultúrnych pamiatok, a ročne ju navštívi viac ako 30-tisíc ľudí. Podľa starostky Ivety Michalíkovej je systém financovania samospráv, ktoré majú veľký nepomer počtu obyvateľov a počtu návštevníkov, zle nastavený.

Upozornila, že veľké náklady na odpad a na údržbu nie je obec schopná pokryť vlastnými príjmami a kompetentní radia vyriešiť tento problém spojením sa s najbližšou samosprávou. „Nikdy nedovolím, aby sme sa spojili s inou samosprávou a budem robiť všetko preto, aby sme ostali samostatní. Chceme zachovať kultúrne dedičstvo pre naše deti, vnukov, pravnukov, aby vedeli, ako žili naši predkovia a aby sa naše vzory nezneužívali,“ zdôraznila Michalíková.

Čičmany sa preslávili maľovanou ornamentikou na...
Starostka obce Čičmany Iveta Michalíková.
+5Ornamenty sú aj na veži kostola v Čičmanoch.

„Ornamentmi z Čičmian sa chváli kadekto. Ale keď je zrazu na stole symbolická faktúra, zistíme, že chýba morálna zodpovednosť za našu históriu a svetovú značku. Dôležité je vytvoriť z hľadiska financovania špeciálnu kategóriu štatutárnych samospráv, medzi ktoré budú patriť krajské mestá, kúpeľné, tie v UNESCO, ale napríklad aj Čičmany,“ reagoval ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miesta a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čičmany