Kollár vyzýva Hegera: Zvolajte bezpečnostnú radu. Pre "zoznam zradcov"

Miroslav Kollár (nez., Spolu) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby zvolal bezpečnostnú radu. Na domoch niektorých poslancov, ktorí v stredu hlasovali za obrannú zmluvu so Spojenými štátmi, sa objavili plagáty.

11.02.2022 12:24 , aktualizované: 23:07
debata (1925)
Video

Strana Hlas zverejnila tabuľu hanby, kde boli mená poslancov. Ľuboš Blaha (Smer) zverejnil dokonca „zoznam zradcov“. Na týchto zoznamoch boli fotografie a mená.

Na sociálnych sieťach sa však objavili aj domáce adresy poslancov. Na dome Petra Vonsa (OĽaNO) už boli vylepené plagáty: Tu býva vlastizradca.

„To, čo sa deje posledné dva dni na Slovensku, pripomína nástup fašizmu. Najskôr poslanec Blaha podporil loveckú sezónu na tých poslancov, ktorí hlasovali za obrannú zmluvu so Spojenými štátmi. Následne boli na internete zverejnené ich fotografie s domácimi adresami. A naposledy sme videli fotografie, ako boli domy niektorých poslancov označené: Tu býva vlastizradca. Vyzývam premiéra Hegera na zvolanie Bezpečnostnej rady a riešenie tejto situácie skôr, ako príde k nešťastiu. A vyzývam nefašistických lídrov opozície, aby takéto správanie odsúdili a jasne sa postavili na stranu zdravého rozumu,“ vyzýva premiéra poslanec Kollár.

Blaha tvrdí, že „nie je možné, že tu 79 no-namov rozhoduje o osude Slovenska a ľudia ani netušia, že v ich meste býva takýto zradca. Keď nemá žiadnu zodpovednosť, jasné, že iba stláča gombíky podľa pokynu od Naďa (ministra obrany Jaroslava Naďa, OĽaNO, pozn. red.) a tak to potom aj vyzerá“.

„Nevyzývam k žiadnemu násiliu, ani k tomu, aby sa im ľudia vyhrážali – ale hádam nie je nič zlé na tom, aby ľudia poznali svojich zástupcov v parlamente a aby ich mohli konfrontovať s ich hlasovaniami,“ dodáva Blaha.

V piatok podvečer zrejme pre šírenie zoznamu poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, Facebook zablokoval Blahovi jeho fanpage. Informoval o tom oficiálny účet Smeru na facebooku.

„Ľuboš Blasha je u seba zablokovaný a tak píše sem,“ uviedla opozičná partaj.

V piatok predseda strany Smer Robert Fico upozornil, že „ešte budú billboardy“.

VIDEO: Fico: Ešte budú aj bilbordy.

Video

Situáciu monitoruje polícia

Mandátovo najsilnejšie hnutie OĽaNO je presvedčené, že útoky na poslancov sú „následkom agresívnej a štvavej kampane zo strany extrémistov, ako sú napríklad Ľ. Blaha, M. Mazurek a ďalší“.

„Tí nielen otvorene vystupujú proti štátnym záujmom, ale ich rétorikou začínajú ohrozovať aj bezpečnosť našich poslancov a ich rodinných príslušníkov. Ide o prekročenie všetkých červených čiar politickej komunikácie a v demokratickej spoločnosti nemá takéto správanie miesto. Pokiaľ sa však domnievajú, že nás zastrašia, sú na veľkom omyle,“ reagoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Koaličná SaS na sociálnej sieti oznámila, že chystá trestné oznámenie. Ale viac vraj povie až v pondelok.

Predseda vlády Eduard Heger takéto vyhrážky považuje za neprípustné. Agresia, šírenie nenávisti a zloby nepatria do demokratickej spoločnosti. Takýto režim sme tu mali pred rokom 1989, kedy boli ľudia za svoj názor prenasledovaní," sprostredkovala denníku Pravda stanovisko premiéra jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

Podľa Hegera poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, dali jasne najavo, že im na bezpečnosti a ochrane Slovenska záleží.

„Premiér sa teda touto situáciou bude zaoberať, nakoľko štvanie ľudí proti poslancom Národnej rady rozhodne nemôže byť súčasťou demokratického Slovenska,“ dodala Janíková.

Polícia eviduje vyhrážky poslancom, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA. Situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia. Pre TASR to uviedla Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

parlament, obranná zmluva, Naď, Kollár, nr sr Čítajte viac Prezidentka svojím podpisom ukončila tému zmluvy s USA. Alebo nie?

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada SR #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Obranná dohoda s USA