Pokračovanie článku: Od utorka otvoria obchody pre všetkých. Čo však bude ďalej?

Matematik Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha tvrdí, že uvoľňovanie opatrení na taký spôsob, ako vo štvrtok zvolila vláda, považuje za absurdné. „Viac ako otvorenie neesenciálnych obchodov ma zaujíma, či o tri týždne, po vyhodnotení hospitalizácií, nastane uvoľnenie,“ podotkol.

Ľudia podľa neho potrebujú počuť, s čím môžu v budúcnosti počítať. „Dnešné zmeny považujem za nepodstatné. Z epidemiologického hľadiska to nemá vplyv na šírenie, ani na motiváciu na očkovanie,“ zdôraznil. Dodal, že „neefektívne veci by mali byť z opatrení odstránené čo najskôr“.

„Vrchol vlny omikronu nastal aj v susedných krajinách V4. To znamená, že s istým oneskorením nastane aj na Slovensku. Dlhodobý odhad, že vrchol nastane medzi 10. a 20. februárom, sa naplní. Štát by mal sledovať, čo robia naši susedia vo V4 a kopírovať ich opatrenia, pretože to bude efektívnejšie, ako keby sme si mali robiť vlastné,“ ozrejmil Kollár.

Podľa údajov Inštitútu zdravotných analýz cez vrchol štvrtej vlny už prešlo niekoľko okresov na severe Slovenska. „Svidník, Stropkov, Bardejov, Kežmarok, Stará Ľubovňa. Dnes vidíme, že sú to okresy, ktoré sa nezhoršujú významne. Asi tam v rámci omikronovej vlny, ktorá bude trvať ešte štyri, šesť, osem týždňov, môže dôjsť k rušeniu opatrení trošku skôr, ako v okresoch v strede krajiny, kde omikron mešká,“ priblížil dátový analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu. Minister Lengvarský však odkazuje, že po tejto vlne sa Slovensko nevráti ku Covid automatu, takže nastavovanie opatrení bude celoplošné, nie regionálne.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus