Pokračovanie článku: Od utorka otvoria obchody pre všetkých. Čo však bude ďalej?

Bez kontroly

Vymáhanie aktuálnych opatrení však takmer neexistuje. Režim OTP nekontrolujú, ani pri vstupe na Úrad vlády SR. Samozrejme, že v centre hlavného mesta sa nájdu ‚poctivé‘ prevádzky, kde si pri vstupe vypýtajú dokument o imunitnom statuse, no čím ďalej ide človek z mesta, strácajú sa aj opatrenia.

„Napríklad reštaurácie OTP režim kontrolujú. Na miestach, ktoré majú kontrolovaný vstup, sa to dodržiava. Kým ešte nie je vrchol vlny, tak to zmysel má, lebo to zmierňuje šírenie. No to je otázka jedného týždňa,“ predpovedá matematik Kollár.

Keď Slovensko prekročí vrchol štvrtej vlny, nápor ľudí sa podľa Kollára presunie z testovacích miest do nemocníc. „Najväčší nápor sa očakáva koncom februára a začiatkom marca,“ spresnil. Podľa neho je zastavenie štvrtej vlny spojené s dvoma fenoménmi. Prvým je, že počet infikovaných nerastie medzi deťmi ani medzi mladými do 20 rokov.

„Na druhej strane začal ich počet prudko rásť u starších ako 60 rokov,“ dodal. S tým bude podľa neho spojený aj ten očakávaný nápor na nemocnice. Opatrenia sa podľa Kollára ani v predchádzajúcich vlnách neukázali ako efektívne vo chvíli, keď pandemická vlna utíchala. „Krajiny, ktoré opatrenia uvoľňovali rýchlejšie a ktoré uvoľňovali pomalšie, mali v princípe rovnaký priebeh a pokles infikovaných bol pomerne rovnaký,“ zdôraznil.

Zákaz vychádzania sa skončil 10. januára a núdzový stav sa skončí o dva týždne. Akékoľvek ďalšie predlžovanie núdzového stavu kategoricky odmieta minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík. Strana SaS chce podľa slov predsedníčky zdravotníckeho výboru a poslankyne Jany Bittó Cigánikovej počkať na údaje o hospitalizáciách z aktuálneho týždňa. „Pokiaľ počet hospitalizovaných nebude ako bolo predpovedané rapídne rásť, tak to znamená, že omikron je síce infekčný, ale nezaťažuje zdravotnú starostlivosť a nemocnice.“ Zdôraznila, že ak by sa daná domnienka potvrdila, tak podľa nej nie je žiaden dôvod na akékoľvek obmedzenia.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus