Pokračovanie článku: Od utorka otvoria obchody pre všetkých. Čo však bude ďalej?

Bezcieľne opatrenia

V západnej Európe nastupuje vlna uvoľňovania protipandemických opatrení. Všetky krajiny okrem Dánska spája nosenie rúšok či respirátorov v prostriedkoch hromadnej dopravy. V Dánsku sa rozhodli uvoľniť všetky pandemické opatrenia. Dôvodom, prečo už nemusia nosiť rúška, je vysoká zaočkovanosť. Viac ako 80 percent obyvateľov starších ako päť rokov je plne zaočkovaných a 60 percent populácie dostalo posilňujúcu dávku. Pri vstupe do krajiny je však aj naďalej potrebné preukázať sa očkovaním, prekonaním či negatívnym výsledkom testu.

Matematik Kollár pripomína, ako sa vlani na jar Slovensko rozhodlo opatrenia uvoľňovať postupne, pričom aj cez leto platili napríklad pre festivaly prísne protipandemické opatrenia.

„Ostatné krajiny ich nemali a napriek tomu mali porovnateľné čísla ako my,“ dodal s tým, že nie je jasné, čo vlastne bolo cieľom takých opatrení. Dodáva, že minulé leto sa mohla vláda presvedčiť, že opatrenia boli úplne neefektívne. „Na to sú dáta, ktoré ukazujú, že krajiny, ktoré mali napríklad uvoľnenejšie festivaly, nemali horší priebeh ďalšej vlny. U nás bola horšia napriek tým krokom,“ dodal.

Pripomína, že na vstupe na festival Pohoda nezachytili ani jeden pozitívny test. Podľa Kollára bude po tejto vlne väčšina populácie v režime očkovaný alebo po prekonaní. Odhaduje, že tri štvrtiny obyvateľov Slovenska budú mať imunitu. „Ak zostanú opatrenia, keď sa človek pri vstupe do prevádzky musí preukazovať imunitným statusom, tak ich účelom nebude zníženie šírenia. Pri poklese vlny to má marginálny vplyv. Jediný dôvod, prečo by mali byť ponechané, je motivácia dať sa zaočkovať,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus