Slovensko sťahuje rodiny diplomatov v Kyjeve a Užhorode

Rezort slovenskej diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode.

12.02.2022 16:19 , aktualizované: 13.02.2022 12:44
Ivan Korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok
debata (269)

Urobil tak po sobotnom zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a vyhodnotení dostupných spravodajských informácií, potvrdil hovorca ministerstva Juraj Tomaga.

Rezort diplomacie zároveň mení cestovné odporúčanie na úroveň necestovať na Ukrajinu bez ohľadu na účel cesty. „Toto rozhodnutie je výsledkom dnešného rokovania medzi zastupiteľskými úradmi členských krajín EÚ v Kyjeve. Rozhodnutie rezortu diplomacie sa opiera o vyhodnotenie najaktuálnejších zdieľaných spravodajských informácií, ktoré hovoria o ďalšom zhoršovaní bezpečnostného prostredia a eskalácii napätia,“ uviedol Tomaga.

Rezort diplomacie je pripravený ďalej upraviť cestovné odporúčania podľa aktuálneho vývoja. „V tejto súvislosti odporúčame pravidelne sledovať webovú stránku rezortu a využiť možnosť registrácie na stránkach MZVEZ SR,“ dodal Tomaga.

Joe Biden Čítajte viac Biden varoval Putina pred útokom na Ukrajinu, Moskva hovorí o hystérii Západu

Minister hospodárstva a šéf strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík ocenil, že rezort diplomacie po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu rozhodol o stiahnutí rodín diplomatických zamestnancov v Kyjeve a v Užhorode. Sulík to povedal v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Aj keď nie je vysoká pravdepodobnosť, že sa niečo stane, je zbytočné riskovať. Minister Ivan Korčok (nom. SaS) vie, čo robí, keďže dokáže skvelo plávať v týchto ťažkých diplomatických vodách," uviedol minister hospodárstva.

Stiahnutie rodín slovenských diplomatov z Ukrajiny bolo podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa preventívnym opatrením. „Rodiny našich zamestnancov na Ukrajine majú čas vysťahovať sa z Ukrajiny do pondelňajšej polnoci. Verím však tomu, že žiadny konflikt na Ukrajine nakoniec nebude a v dohľadnej dobe sa tam budú môcť vrátiť," uviedol Klus v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina