Putin je podľa Peskova ochotný rokovať o bezpečnostných zárukách

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pondelok pre americkú stanicu CNN povedal, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný rokovať o bezpečnostných zárukách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

15.02.2022 06:40
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (30)

Putin podľa Peskova „vždy žiadal rozhovory a diplomaciu“. „Ukrajina je súčasťou rozsiahlejšieho problému ruských bezpečnostných záruk a prezident Putin je samozrejme pripravený viesť rozhovory,“ povedal Peskov.

Západné krajiny a Ukrajina v poslednom období upozorňujú na možnú inváziu Ruska na územie Ukrajiny, pripomína TASS. Peskov takéto informácie označil za „neodôvodnené stupňovanie napätia“ a zdôraznil, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre nikoho.

Bielorusko Rusko Lukašenko Šojgu Čítajte viac Časť manévrov Rusko ukončí. Pentagón tvrdí opak: Putin pridáva sily

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Rusko v decembri 2021 Spojeným štátom a NATO predložilo návrhy dokumentov, v ktorých žiada bezpečnostné záruky, pripomína TASS. Moskva okrem iného žiada zastaviť rozširovanie Aliancie na východ a obmedziť počet rozmiestnených rakiet.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že existuje „šanca“ na dosiahnutie dohody o bezpečnosti so Západom".

Zástupkyňa hovorkyne Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na tlačovom brífingu povedala, že Spojené štáty sú na diplomatické rozhovory s Ruskom pripravené. „Budeme pripravení na akékoľvek rozhodnutie, pre ktoré sa prezident Putin rozhodne,“ povedala. Dodala však, že USA by uprednostnili „cestu diplomacie“.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine