Mikulca riešila aj koalícia, SaS mu chce dať nepríjemné otázky

Minister vnútra Roman Mikulec bude čeliť odvolávaniu v parlamente, mimoiadna schôdza by sa mala uskutočniť do týždňa. Opozičný Smer podal návrh v pondelok. Obviňujú ho zo zásahov do vyšetrovania závažných káuz, minister to odmieta.

15.02.2022 09:00
debata (65)

V pondelok sa koaliční partneri zaoberali aj situáciou okolo Mikulca. Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že jeho strana si chce pozvať Mikulca na poslanecký klub.

„Naši poslanci budú mať naňho rôzne otázky, aj také, ktoré sa mu nemusia páčiť, a potom sa rozhodneme,“ povedal Sulík. Na druhej strane však zdôraznil, že liberálom záleží na tom, aby koalícia držala spolu a fungovala ďalej.

VIDEO: Fico a Kaliňák opäť citujú z odposluchov obvinených vyšetrovateľov.

Video

Zrušenie tímu Oblúk, ktorý vyšetroval obvinených vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, považuje Robert Kaliňák (Smer) za snahu dostať sa k dôkazom, ktoré vyšetrovateľov kompromitujú.

Smer sa odvoláva na rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ktorá zrušila časť obvinení štyroch vyšetrovateľov NAKA a bývalého dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby, ale časť obvinení potvrdila. Rozhodnutie prokuratúry cituje z legálnych odposluchov vyšetrovateľov. Z nich vyplýva, že jednotlivé útvary polície konali proti sebe.

Robert Fico / Róbert Kaliňák / Čítajte viac Kaliňák: Tím Oblúk zrušený, Mikulec riadil zásah proti jednému z útvarov polície

Na jednej strane vyšetrovací tím z policajnej inšpekcie, na druhej strane vyšetrovatelia NAKA. Fico citoval úryvky, ktoré sa týkali zásahu inšpekcie (vyšetrovací tím Oblúk) voči vyšetrovateľom, pričom vyšetrovatelia sa chystali na šéfku skupiny Oblúk.

„Mali by sme ju v nedeľu spraviť, lebo by som sa potreboval venovať juniorovi,“ povedal vyšetrovateľ Ivan Guba. Kolega Pavol Ďurka mu odpovedal: „Ju keď spravíš, tak budeš robiť domovku, prehliadku auta, prehliadku na Úrade inšpekčnej služby…, kde jej zoberiem spis na nás.“ Fico vysvetľoval, že vyšetrovatelia sa obávali zásahu voči nim a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Preto uvažovali nad tým, že skôr „udrú“ na inšpekciu.

Z ďalšej komunikácie vyplýva, že vyšetrovatelia NAKA sa rozprávali o ministrovi vnútra a mali sa o situácii v polícii rozprávať aj s prokurátormi zo špeciálnej prokuratúry. „Toto bude rodeo, takto nám to povedal aj minister, že ja viem, že to bude, že ja viem, že to bude masaker, ale že musíme ich zastaviť. Robte, čo treba,“ citoval Fico slová Ivana Gubu.

mikulec Čítajte viac Mikulec odmieta obvinenia z riadenia vyšetrovaní

Ďalej z debát vyšetrovateľov NAKA vyplýva, že špeciálny prokurátor mal ísť za ministrom vnútra. Ale aj, ako zisťovali, kedy má vyšetrovací tím zasiahnuť voči vyšetrovateľom NA­KA.

„Robili vyslovene na pokyn ministra vnútra a ten robí presne na pokyn predsedu vlády,“ pokračoval Fico s tým, že minister Mikulec by mal byť riadený Igorom Matovičom (OĽaNO). Dodal, že o tom vie aj prezidentka, pretože sa vlani zastala vyšetrovateľov NAKA v čase, keď ich inšpekcia zadržala a obvinila z manipulácie výpovedí a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

VIDEO: Hlas podporil odvolávanie Mikulca.

Video

Bývalý minister vnútra a člen predsedníctva strany Smer Robert Kaliňák dodal, že vrcholom je zrušenie vyšetrovacieho tímu Oblúk. „Niekto tu ukradol demokraciu… A vrcholom je, že zrušili tím Oblúk,“ vyhlásil. „My sa domnievame, že niekto chce získať všetky nahrávky a podklady, ktoré nazhromaždil vyšetrovací tím,“ myslí si Fico.

Kaliňák dodal, že bude zastupovať „jednotlivé prípady, ktoré boli manipulované“. Ako dôkaz, že sa nadužíva vyšetrovanie NAKA, uviedol, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry si žiadal spis Dominika Dána. Ten pracoval za Kaliňáka na komunikačnom odbore, odísť musel s príchodom Mikulca, ktorý povedal, že si roky „chodil len po výplatu“.

Nezávislý poslanec Peter Pellegrini (Hlas) vyhlásil, že jeho poslanci podporujú odvolanie ministra Mikulca. Hlas zas pripravuje odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

VIDEO: Strana Hlas chce odvolávať aj Igora Matoviča.

Video

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Roman Mikulec