Čaputová Ficovi k žiadosti o stretnutie: Nie som vyšetrovací orgán

Prezidentka nie je vyšetrovací orgán a ani orgán dozoru nad vyšetrovaním. Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec tak pre agentúru SITA reagoval na žiadosť podpredsedu parlamentu Juraja Blanára a predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mariána Saloňa (obaja Smer) o stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

15.02.2022 17:40 , aktualizované: 18:12
klus, čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus prichádzajú na hodnotiacu konferenciu zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2021 v Bratislave v utorok 15. februára 2022.
debata (847)

Predstavitelia Smeru o prijatie požiadali v súvislosti s uznesením Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) zo dňa 4. februára 2022 „ o manipuláciách s trestnými konaniami, ktoré sa dostali do rozsahu likvidujúceho právny štát na Slovensku“.

„Predmetom rozhovoru mali byť informácie o údajných manipuláciách so spismi popísané v uznesení GP zo dňa 4. februára.2022­. Je teda zjavné, že generálna prokuratúra predmetnými informáciami disponuje a je aj jediná oprávnená sa nimi zaoberať,“ uviedol Strižinec.

Podľa slov predsedu Smeru Roberta Fica chceli Blanár so Saloňom hovoriť s prezidentkou o manipuláciách s trestnými vecami, o ktorých SIS informovala parlament vo svojej správe. Podľa Fica sa prezidentka vyhovára na to, že hovoriť o Čurillovi je stále živou vecou. „Vie, že ide o úplný rozklad právneho štátu, ale keďže to všetko má slúžiť na zničenie Smeru, rozhodla sa mlčaním pomáhať vládnej koalícii a zakrývať zločiny vládnych služobníkov na NAKA a Úrade špeciálnej prokuratúry," reagoval Fico.

Robert Fico / Róbert Kaliňák / Čítajte viac Kaliňák: Tím Oblúk zrušený, Mikulec riadil zásah proti jednému z útvarov polície

Fico v pondelok 14. februára na tlačovej konferencii hovoril o uznesení GP, ktorá zamietla sťažnosť elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) proti uzneseniu o ich obvinení Úradom inšpekčnej služby. Podľa Fica na NAKA pôsobí ako organizovaná skupina vrátane celého radu prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí dlhodobo manipulujú trestné konanie a za úlohu dostali zničiť opozíciu a Smer.

VIDEO: Fico o vyšetrovateľoch: Santusovej chceli podpáliť auto (z 11.2.2022)

Video
847 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Zuzana Čaputová