Protestujúci kamionisti začnú s blokádou priechodov v stredu

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska. K zablokovaniu hraníc v nočných hodinách pre riziko zníženia bezpečnosti cestnej premávky nepristúpili, o blokádu sa pokúsia v stredu.

15.02.2022 19:20 , aktualizované: 21:03
Protest autodopravcov v Bratislave Foto: ,
Protest autodopravcov v Bratislave
debata (18)

Zároveň dopravcovia plánujú obmedziť premávku aj na hraničných priechodoch Šahy a Trstená. Pre TASR to povedal Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

Zablokovanie hraníc v nočných hodinách by si podľa Skalu vyžiadalo svetelnú signalizáciu, ktorú dopravcovia nemajú. „Aby sme sa namočili do problémov, to nechceme,“ povedal Skala. Odloženie alebo zrušenie plánovanej blokády podmienil pozvánkou na rokovanie s kompetentnými.

Protest dopravcov zlaté piesky Čítajte viac Kamionisti blokujú dopravu. Rožňavská ulica je neprejazdná

Medzi požiadavky dopravcov patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 %. Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú dopravcovia aj zníženie daní z motorových palív. Pozornosť si chcú vynútiť najmä obmedzovaním trás, po ktorých sa presúvajú kamióny.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR po blokácii niektorých bratislavských ulíc v pondelok (14. 2.) odsúdilo to, aby si autodopravcovia blokovaním premávky „robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom“. „Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov, odsudzujeme a považujeme ho za mimoriadne nešťastný,“ dodal v pondelok hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

VIDEO: Kamionisti blokovali Bratislavu (zo 14.2.2022)
Video
18 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Únia autodopravcov Slovenska