Ikonické pamiatky Slovenska na protest zhasli

Oravský hrad, Spišský hrad, hrad Devín, Nový zámok v Banskej Štiavnici či Dóm svätej Alžbety v Košiciach o 19.00 h spolu s viacerými ďalšími ikonickými kultúrnymi pamiatkami po celom Slovensku zhasli, alebo na nich vyvesili čiernu vlajku. Stalo sa tak na protest proti návrhu na zmenu pamiatkových úradov na špeciálne stavebné úrady.

15.02.2022 19:36
Dóm sv. Alžbety Foto:
Neosvetlený Dóm sv. Alžbety v Košiciach 15. februára 2022 na protest proti návrhu, podľa ktorého sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné.
debata (15)

„Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe,“ vyhlásila iniciatíva, ktorú zverejnila organizácia Čierne diery. Zapojili sa do nej viacerí ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti či akademici.

Veľké nepochopenie

Systém ochrany pamiatok na Slovensku podľa nich v súčasnosti nie je dokonalý, ale transformácia na stavebné úrady „plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia“ bude, ako tvrdia, znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok.

„Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku,“ upozornili s tým, že namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom čaká pamiatkarov neexistujúci počítačový program a množstvo byrokracie. Kritizujú taktiež, že pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov dosiaľ neboli akceptované.

Do protestu sa zapojili aj pamiatky, ako hrad Strečno, Kalvária v Banskej Štiavnici, historická mestská radnica v Bardejove, Stará radnica v Bratislave, bratislavský Slavín, hrad Beckov, Budatínsky hrad, Zvolenský zámok či Dóm sv. Martina v Bratislave.

Viac zamestnancov i peňazí

S návrhom na zmenu krajských pamiatkových úradov (KPÚ) a Pamiatkového úradu (PÚ) SR na špeciálny stavebný úrad pre národné kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie a územia svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ráta novela zákona o výstavbe.

zhasiname pamiatky Čítajte viac Pamiatkari volajú o pomoc, vláda ich ignoruje

Ministerstvo kultúry pre TASR na protest reagovalo tým, že sa tento týždeň jeho zástupcovia stretnú s predstaviteľmi PÚ i KPÚ a budú s nimi o zmenách diskutovať. Rezort deklaruje, že veľkú väčšinu pripomienok PÚ spracovalo a presadzovalo v procese tvorby zákona. Navrhovaná reforma má podľa ministerstva priniesť transparentnejšie procesy a posilniť kompetencie pamiatkarov v rozhodovacom procese. Novela, ako tvrdí, počíta aj so zvýšením kapacít zamestnancov a potrebných finančných prostriedkov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #stavebný úrad #Pamiatkový úrad SR