Ruský veľvyslanec: Vojna nebude. Málokedy sa začína v stredu

Rusko nechystá útok na Ukrajinu teraz ani v blízkej budúcnosti. Nemeckému denníku Die Welt to povedal ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov.

16.02.2022 05:30
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinský vojak nesie protitankovú zbraň NLAW počas cvičenia v rámci operácie spoločných síl v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine v utorok 15. februára 2022.
debata (286)

Varovanie Spojených štátov, že ruské jednotky podniknú inváziu na Ukrajinu možno už v stredu, diplomat odmietol. „Vojny v Európe sa len málokedy začínajú v stredu,“ citovala z jeho vyjadrenia agentúra DPA.

„Môžem čo sa týka Ruska uistiť, že túto stredu sa žiadny útok neuskutoční. Eskalácia nenastane ani v nadchádzajúcom týždni, ani v týždni potom ani ďalší mesiac,“ povedal Čižov. „Keď padajú obvinenia – obzvlášť tieto závažné obvinenia voči Rusku – potom by tu mala byť aj zodpovednosť, aby ich podporili dôkazy. Inak ide len o ohováranie,“ do­dal.

Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo 150 000 vojakov a že ruský útok na Ukrajinu je stále jednou z „veľmi reálnych možností“. Server Politico s odvolaním sa na tri oficiálne zdroje z Washingtonu a Európy cez víkend napísal, že by sa ruská invázia na Ukrajinu mohla začať 16. februára.

Biden Čítajte viac Biden Rusom: Krvavú vojnu s Ukrajinou nechcete

Ruský veľvyslanec zároveň opäť vyzval Západ, aby bral bezpečnostné obavy Ruska vážne. „Keď naši partneri konečne vypočujú naše oprávnené obavy, proces zmiernenia napätia na seba nenechá dlho čakať. Bolo by to v záujme všetkých Európanov od Lisabonu po Vladivostok, ale aj ďalších krajín sveta,“ dodal Čižov.

Západ mal v posledných týždňoch obavy, že Rusko podnikne inváziu na Ukrajinu, pretože pri jej hraniciach zhromaždilo vyše 100 000 vojakov a začalo masové vojenské cvičenia, ktoré sa konali aj na území Bieloruska. Moskva poprela, že má v pláne zaútočiť na Ukrajinu, pričom Washington dokonca informoval o konkrétnom dátume útoku – v stredu 16. februára. Napätie medzi Ruskom a Západom sa maximálne vystupňovalo.

Moskva však v utorok oznámila, že sťahuje časť svojich vojakov od hraníc Ukrajiny, pretože sa im skončili manévre a odchádzajú na svoje základne. Americký prezident Joe Biden na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Spojené štáty ešte neoverili tvrdenia Ruska o tom, že začalo z blízkosti ukrajinských hraníc sťahovať svojich vojakov. Podľa šéfa Bieleho domu je stále „možné“, že Rusko zaútočí. Zároveň však dúfa, že kríza môže byť stále vyriešená diplomatickou cestou.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine