V kauze Mýtnik je obžalovaný oligarcha Brhel

V kauze Mýtnik ide o obstaranie IT systémov pre finančnú správu. Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na viac ako 45 miliónov eur.

16.02.2022 11:59
debata (26)

Obžalovaný je podnikateľ Jozef Brhel aj jeho syn Jozef Brhel mladší. Okrem nich aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, ale aj bývalý šéf IT oddelenia Finančnej správy Milan Grega a architekt Miroslav Slahučka.

V prípade figuruje tiež exšéf finančnej správy František Imrecze a Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

VIDEO: V kauze Mýtnik je aktuálne 19 obvinených, viacerí sa priznali.
Video

„Aktuálne nie je väzobne stíhaná žiadna osoba," doplnil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Kauzu polícia s prokuratúrou realizovali v troch fázach. Trestné stíhanie bolo začaté v novembri 2020. Obžaloba na šesť obvinených osôb pre päť skutkov má celkovo 115 strán. Obžalované osoby sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčné skutky.

Deväť obvinených v ďalších fázach kauzy (Mýtnik II, Mýtnik III), vrátane Františka Imreczeho, sa v plnej miere priznali. Jedna osoba čiastočne, s výhradou právnej kvalifikácie. Postupne prišlo k vylúčeniu na samostatné trestné konanie celkovo 11 konaní, z toho šesť ešte nie je ukončených.

Pred obvinením policajti a prokurátori vykonali 13 výsluchov. Po vznesení obvinenia urobili ďalších 33 výsluchov obvinených a bolo vypočutých 50 svedkov. V rámci vyšetrovania sa robili konforntácie, zaisťovali listinné dokumenty a mapovali aj toky peňazí do zahraničia.

Spis má 7 460 strán. Škoda, ktorá od roku 2013 štátu vznikla, je vyčíslená na vyše 45 miliónov eur bez DPH. Zo strany finančnej správy bol vyplatená suma vyše 53 miliónov eur bez DPH.

Pri zásahoch policajti zaistili majetok v hodnote viac ako 46-tisíc eur, následne obvinení vydali ďalší majetok v hodnote zhruba 1,6 miliónov eur.

"Aj naďalej prebieha vyšetrovanie podozrení z ďalšej trestnej činnosti, ku ktorým sa teraz nebudem bližšie vyjadrovať,“ uviedol šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Kauza Mýtnik