Vláda nesúhlasí s odvolaním Mikulca, ministra budú odvolávať vo štvrtok

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Na jeho odvolanie nevidí žiadny relevantný dôvod. Ministrovi deklarovala plnú podporu pri jeho reformných plánoch. Zámery predkladateľov považuje za bezcharakterný, podlý a hysterický pokus o opätovné navrátenie sa k systému „našich ľudí“, absolútnemu nevyšetrovaniu korupcie a ovplyvňovania všetkých zákutí štátu.

16.02.2022 12:44 , aktualizované: 17:36
debata (28)

„Minister vnútra Roman Mikulec sa svojej funkcii ničím nespreneveril, práve naopak – garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce. Orgány činné v trestnom konaní môžu teda bez akýchkoľvek politických vplyvov odkrývať zločineckú sieť, ktorá v minulosti presiahla na najvyššie úrovne štátu,“ vyhlásila vláda.

Odvolávaniu v parlamente by mal Mikulec čeliť na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 17. februára o 14:00.

Kabinet spochybňuje odôvodnenie návrhu, ktorým je neformálna komunikácia vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Navrhovatelia sa podľa vlády opierajú o rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ktoré interpretujú vlastným spôsobom. „Pri prezentácii výňatkov na tlačových konferenciách môžeme konštatovať, že z ich strany chýba akékoľvek pridržiavanie sa faktov, ubiehajú k vlastným domnienkam a často aj zbožným prianiam,“ skonštatoval kabinet. Poukázal tiež na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorý skúmal aj dôvodnosť trestného stíhania obvinených vyšetrovateľov a vylúčil, že by si obvinení prešetrovaný skutok vymysleli.

Vláda vyjadrila tiež počudovanie nad tým, „s akým presvedčením predkladatelia návrhu vedia o nevine či vine obvinených vo všetkých ďalších korupčných kauzách“. Považuje za zarážajúce, že s výhradami prichádzajú poslanci, ktorí boli roky súčasťou systému tzv. našich ľudí. Za absurdnú považuje aj časť zdôvodnenia, ktorá hovorí o údajnom podozrení z požadovania úplatku, vzhľadom na právoplatné meritórne rozhodnutie, že k skutku nedošlo.

Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová je podľa vlády zneužívaná na politické ciele a účelové podsúvanie nekompletných informácií o jej absolvovaní polygrafu. Za groteskné považuje vláda „vyfabulované odôvodnenie skupiny poslancov“, podľa ktorých minister vnútra koordinoval zadržanie Vladimíra Pčolinského na politický pokyn. Hovorí o dezinformáciách a konšpiráciách.

Opozičný Smer podal v pondelok do parlamentu návrh na odvolanie Mikulca z funkcie ministra vnútra. Pod návrh sa okrem poslancov Smeru podpísali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu či poslanci okolo Tomáša Tarabu. Fico nazval Mikulca gaunerom, ktorý je podozrivý z korupcie a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec