Bývalý policajný prezident Gašpar chce vstúpiť do politiky

Pravdepodobne vo štvrtok by sa mala konať mimoriadna parlamentná schôdza, o ktorú žiada opozícia. Jej jediným bodom má byť vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Vyhlásil to predseda opozičnej strany Smer Robert Fico.

16.02.2022 14:29
debata (90)

„My zajtrajšiu schôdzu vnímame ako schôdzu, na ktorej sa bude rozhodovať o charaktere Slovenska. Či ešte môžeme hovoriť, že si táto krajina zachováva aké-také prvky právneho štátu, alebo sme sa definitívne vybrali cestou obludností, nezákonnosti a nespravodlivosti, na ktoré tak výrazne poukázala Generálna prokuratúra 4. februára,“ povedal Fico s poukazom na zdôvodnenie prokuratúry, ktorým potvrdila stíhanie štyroch vyšetrovateľov NA­KA.

Fico je presvedčený, že ak sa koalícia rozhodne dodržať dohodu, že si všetko navzájom odpoustí, len aby sa nevrátila opozícia, tak „budú napáchané nedozierne škody“.

VIDEO: Pozrite si tlačovú besedu strany Smer.
Video

„Roman Mikulec nie taký vzácny človek. Naopak, my máme o ňom veľmi mizernú mienku. Ale idú na princíp za každú cenu nedovoliť, aby musel ktorýkoľvek člen vlády odísť pod tlakom opozície a tak silných dôkazov, aké sú dnes k dispozícii. Lebo to by znamenalo definitívny pád tejto vlády,“ povedal Fico.

Fico kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa odmietla stretnúť s reprezentantmi tejto strany v parlamentných výboroch. Čaputovej hovorca Martin Strižinec v utorok reagoval, že prezidentka nie je vyšetrovací orgán a ani orgán dozoru dozoru nad vyšetrovaním. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár a predseda parlamentného výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby Mariána Saloňa (obaja Smer) požiadalu Čaputovú o stretnutie. „Predmetom rozhovoru mali byť informácie o údajných manipuláciách so spismi popísané v uznesení Generálnej prokuratúry zo dňa 4. februára.2022­. Je teda zjavné, že Generálna prokuratúra predmetnými informáciami disponuje a je aj jediná oprávnená sa nimi zaoberať,“ dodal Strižinec.

Na tlačovej besede strany Smer vystúpil aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Dnes je obžalovaný v kauze Očistec.

„Mám za sebou rok väzby, to je rok strateného života. Nebol som tam sám,“ povedal Gašpar, podľa ktorého boli orgány činné v trestnom konaní voči nemu „zaujaté“ a procesy „boli manipulované“.

„Ústavný súd rozhodol, že aj v mojom prípade došlo k porušovaniu práv. V tomto prípade práva na rešpektovanie môjho rodinného a osobného života a práva na účinný opravný prostriedok,“ pokračoval Gašpar.

Pripomenul, že 4. novembra 2020 bol podať trestné oznámenie, kde vyjadril „vážne podozrenie, že sa chystá jeho kriminalizácia“. „Na druhý deň u mňa pristálo komando kukláčov na čele s vyšetrovateľom Pavlom Ďurkom. Ten mi hneď na úvod na mojej prehliadky doručil uznesenie o vznesení obvinenia podpísané Jánom Čurillom,“ povedal Gašpar s tým, voči uzneseniu podal sťažnosť.

Ďalej uviedol, že sa ocitol „vo väzbe na druhom konci krajiny“. Myslí si, že aj to bol spôsob nátlaku naňho. Za nátlak považuje aj odmietnutie kontaktu s rodinou.

„Prvý kontakt bol až v januári 2021. Dôvodom bola smrť Milana Lučanského,“ myslí si Gašpar. Lučanský zomrel vo väzbe v decembri 2020.

Gašpar vyhlásil, že prokurátor ho viní, že ovplyvňoval minimálne tri kauzy, v ktorých práve tento prokurátor vykonával dozor. „Ale niektorí svedkovia tvrdia, že ich práve tento prokurátor vydieral pod hrozbou trestného stíhania, aby ma usvedčil z toho, čo som nespáchal,“ povedal bývalý policajný prezident.

Podľa Gašpara je potrebné práve na takéto konania poukazovať, lebo sa môže diať aj v ďalších prípadoch, ale najmä, môže sa preniesť aj na celý policajný zbor – na krajské riaditeľstvá či až v niektorých prípadoch na obvodné oddelenia.

Gašpar ďalej vyhlásil, že sa rozhodol vstúpiť do verejného priestoru. „Chcem ponúknuť svoje odborné skúsenosti na platforme, ktorá má lepšie nástroje ako jednotlivec. A to je rozhodne nejaký politický priestor,“ dodal Gašpar. V tejto chvíli však je jeho prioritou „obhajoba a očistenie jeho mena.“

VIDEO: Gašpar sa rozhodol vstúpiť do verejného priestoru.
Video
90 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar