Lipšic v Ide o pravdu: Vyšetrovatelia kauzy nemanipulovali, dokazujú to odposluchy

Špeciálna prokuratúra potrebuje ďalšie posily. „Výber nám bezdôvodne blokuje generálna prokuratúra,“ povedal v Ide o pravdu Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor.

16.02.2022 20:00
debata (345)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Daniela Lipšica v relácii Ide o pravdu.

Video

Útoky na vyšetrovateľov NAKA považuje za účelové. „Cieľom bolo vyvolať chaos. Aby nikto nevedel, kto je dobrý a kto zlý,“ povedal v relácii Ide o pravdu Daniel Lipšic, Špeciálny prokurátor SR.

Neskrýva, že podľa neho je za vznikom „antitímu“ na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra SR aj spravodajská služba. Argumentoval zákonom, ktorý monitorovanie trestných stíhaní neupravuje ako činnosť SIS.

Na otázku, prečo by to SIS robila, reagoval Lipšic stručne: „Myslím si, že chceli pomôcť konkrétnym podozrivým a obvineným osobám.“ Nedávne zverejnenie odposluchov vyšetrovateľov NAKA podľa neho dokazuje, že žiadne kauzy nemanipulovali.

Špeciálny prokurátor potvrdil naštrbené vzťahy s generálnou prokuratúrou. Spomína nedávny výber uchádzačov na voľné pozície prokurátorov. Napriek odbornej znalosti a skúsenosti kandidátov, výber nebol úspešný.

„Bezdôvodne nám to zablokovala generálna prokuratúra, čo považujem za nekorektné.“

Podľa Lipšica je nevyhnutné prijať na špeciálnu prokuratúru posily, pretože agenda sa zásadne rozšírila. Momentálne chýba sedem prokurátorov, a šéf špeciálnej prokuratúry sa obáva, že po skúsenosti s blokovaním výberu sa noví kandidáti neprihlásia.

„Bol by som najradšej, keby nás nechali pracovať,“ uzavrel tému napätia medzi špeciálnou a generálnou prokuratúrou.

Mal by sa zmeniť paragraf 363? Hľadajú v zmenenom paragrafe 363 politici záchrannú brzdu pre prípady vážnych a citlivých káuz? Koná špeciálna prokuratúra aj vo veci podnikateľa Jaroslava Haščáka? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Danielom Lipšicom, špeciálnym prokurátorom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

345 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Ide o pravdu