Silný vietor potrápi väčšinu Slovenska, na horách môže byť až orkán

Vo štvrtok môže silný vietor potrápiť väčšinu Slovenska. Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vyskytnúť až orkán, upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav.

16.02.2022 21:30 , aktualizované: 17.02.2022 15:00
vietor, strecha Foto:
Strhnutá strecha z domu v Helcmanovciach v okrese Gelnica po veternej smršti 30. januára 2022.
debata

Nepriaznivé počasie zamestnáva hasičov počas štvrtka najmä v západnej časti Slovenska. V posledných hodinách zasahovali pri 60 udalostiach, informovalo komunikačné a organizačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči najčastejšie zasahovali v Žilinskom kraji, kde ich okrem vetra potrápili aj zrážky. „Pri odčerpávaní vody zo zatopených rodinných domov, pivníc a verejných priestranstiev zasahujú hasiči v obciach Párnica, Kotešová, Podvysoká a Štiavnik,“ priblížili hasiči.

Okrem zásahov, ktoré museli riešiť v súvislosti s počasím, sa tiež museli venovať popadaným stromom a odtrhnutým strechám. Tie tvorili 91 percent výjazdov.

Video: Zrážky, vietor a vysoké teploty. Vyskočia až na 18 °C?

Video

Tretí stupeň výstrahy pred vetrom na horách platí vo štvrtok predbežne do 15.00 h v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín.

V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť od 160 do 180 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozorňuje SHMÚ.

V okresoch Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo platí na horách druhý stupeň výstrahy. V týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Na horách má silno fúkať aj v piatok a sobotu.

Výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom sú počas dňa vydané na väčšine Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Prešovského a Košického kraja. V západnej časti Slovenska môže v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu. Najmä na strednom a východnom Slovensku môže zafúkať v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

Prechod studeného frontu môže byť sprevádzaný aj búrkami. „Najsilnejší vietor očakávame tesne pred frontom a na ňom, teda vo štvrtok okolo poludnia a krátko popoludní,“ upozornil SHMÚ na sociálnej sieti. Ďalšia tlaková níž s víchricou má prísť do strednej Európy aj z piatka na sobotu. „V severnej časti strednej Európy bude zrejme ešte silnejšia ako tá dnešná, no u nás by mala byť o niečo slabšia,“ doplnil.

Mesto Bratislava neodporúča vo štvrtok pohyb po parkoch, cintorínoch a lesoch. Zatvorilo aj zoologickú záhradu. Mestské lesy v Bratislave vyzývajú verejnosť, aby vo štvrtok nechodila do lesoparku. „Môžu padať aj zdravé stromy, návštevu lesoparku preto z bezpečnostných dôvodov odložte na iný deň,“ uviedla organizácia na sociálnej sieti. Bratislavská zoo informuje, že bude pre bezpečnosť návštevníkov vo štvrtok zatvorená.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstrahy #silný vietor