Sulík: Zvíťazila malosť Remišovej. Heger: Zlá správa pre Slovensko

Kolícia stratila mesiace nad vyjednávaním súdnej mapy, ktorú nakoniec poslanci nepodporili, vyhlásil predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík.

17.02.2022 18:46 , aktualizované: 22:19
Veronika Remišová / Richard Sulík / Eduard Heger / Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a premiér Eduard Heger (OĽaNO)
debata (441)

Prišiel ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú podporiť do parlamentu. „Opätovne si kladiem otázku, na čo je strana Sme rodina v koalícii, lebo je tu prakticky zbytočná,“ pokračoval Sulík.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík o Sme rodina: Ste ako nádor na krku

No ešte viac ho hnevá postoj poslancov strany Za ľudí. Dve poslankyne Alexandra Pivková a Miriam Šuteková sa zdržali pri všetkých zákonoch, ktoré sa týkali súdnej mapy. Juraj Šeliga a Jana Žitňanská sa zdržali pri hlasovaní o mestských súdoch.

Video: Mária Kolíková a klub SaS po nezahlasovaní koaličnými poslancami za súdnu mapu.

„Zamotané je to s Veronikou Remišovou,“ vzdychol si Sulík na adresu líderky strany Za ľudí. „Dnes zvíťazila malosť Veroniky Remišovej a vďaka tomu neprešli tri zo štyroch zákonov týkajúcich sa súdnej reformy,“ povedal predseda liberálov.

Heger: Zlá správa

Neschválenie časti súdnej mapy je veľmi zlou správou pre Slovensko, keďže to ohrozuje vyplatenie peňazí z plánu obnovy. Na sociálnej sieti to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO). Najväčšie zlyhanie vidí v nenaplnení cieľa dosiahnuť transparentnejšie a odbornejšie súdy. Sľubuje hľadanie krízového riešenia. O vzniknutej situácii hovoril na okraj štvrtkového samitu EÚ a Africkej únie aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Ide o veľmi zlú správu pre Slovensko, keďže to ohrozuje plnenie míľnikov z plánu obnovy pre prvú žiadosť o platbu v hodnote takmer pol miliardy eur,“ napísal premiér.

Zároveň sa podľa jeho slov vzďaľujeme od vízie prinavrátiť dôveryhodnosť slovenskému súdnictvu. „Cieľom reformy je docieliť transparentnejšie a odbornejšie súdy, ktoré sú životaschopné prijať v čo najkratšom čase zrozumiteľné rozhodnutia. Toto vidím ako najväčšie zlyhanie neschválenia troch zo štyroch pripravovaných zákonov,“ skonštatoval.

Koalícia si podľa jeho slov musí byť vedomá, že sa blíži k polovici funkčného obdobia a priestor na prípravu a realizáciu reforiem sa už len skracuje. „Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) už analyzuje následky spojené s neschválenými zákonmi reformy súdnej mapy a bude o tom diskutovať so zástupcami Európskej komisie,“ informoval Heger.

Pripomenul, že základným predpokladom predloženia žiadosti o platbu je splnenie všetkých vopred dohodnutých míľnikov a cieľov, ako sme sa voči Európskej komisii zaviazali. „Zdržanie alebo nesplnenie jedného míľnika môže ohroziť či oddialiť celú platbu,“ upozornil. Na reformu súdnej mapy nadväzujú podľa premiéra investície na obnovu budov súdov a výstavbu nových súdov, ako aj ich digitalizáciu a vybavenie sudcov v celkovej výške 255,3 milióna eur.

Má koalícia ešte zmysel?

Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová sa verejne spýtala, či má koalícia zmysel. Kolíková dodala, že dosiaľ nevedela o výhradách strany Za ľudí k súdnej mape. „Dnes tá strana poprela to, k čomu sa hlási,“ povedala Remišová s odkazom na Šeligov status na sociálnej sieti. Tam totiž vysvetľuje, prečo nepodporil vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave.

Kolíková poďakovala poslancom SaS, ale aj poslancom OĽaNO, u „ktorých cíti podporu, ktorá je potrebná k reforme justície“. Sulík reagoval, že teraz jeho poslanci „nebudú musieť hlasovať za hlúposti od Sme rodina“. Kolíková potvrdila, že sa nechystá odstúpiť. Podľa nej je „priestor, aby reformu justície dotiahli do konca“.

© Autorské práva vyhradené

441 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia