Prví americkí vojaci sú už na Slovensku. Prichádzajú na veľké cvičenie

Príprava na najväčšie vojenské cvičenie posledných rokov Saber Strike vrcholí. Ozbrojené sily Slovenskej republiky si na ňom precvičia dôležité obranné spôsobilosti a spoluprácu profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení.

18.02.2022 05:50
Saber Strike, armáda, vojaci, cvičenie Foto: ,
Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na Slovensku. Vojenské cvičenie Saber Strike je najväčšie za posledné roky.
debata (907)

V prvej polovici marca si obranné operácie a ich logistickú podporu spoločne vyskúša vyše tritisíc slovenských a amerických vojakov. Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na Slovensku. Ďalšie budú nasledovať v najbližších dňoch.

VIDEO: Prípravy na vojenské cvičenie Saber Strike v Kuchyni.

Video

Cvičenie Saber Strike sa uskutoční od 1. do 14. marca v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač. Cieľom medzinárodného vojenského cvičenia je preverenie spoločnej pripravenosti na rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek v zimných podmienkach, vedenie obranných operácií a ich komplexná logistická podpora.

Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...
Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...
+7Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...

Slovensko sa tak v marci 2022 zapojí do širšej série cvičení. Na cvičení sa celkovo zúčastňuje 13 krajín. Cvičenia sú okrem Slovenska plánované aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike, v Rumunsku a v pobaltských krajinách.

Cvičenie je organizované pravidelne každé dva roky a je pevnou súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít. Nemá teda žiadny súvis s nedávno schválenou Dohodou o obrannej spolupráci s USA ani s opatreniami reagujúcimi na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

156792 Čítajte viac Na obrnené vozidlá má Slovensko dve miliardy. Kto sú favoriti na vojenský kontrakt storočia

Na Slovensku však budú cvičiť prevažne americkí vojaci. „Našich vojakov, ktorí sa zapoja, bude asi 1 300. Najmä z 22. mechani­zovaného práporu z Michaloviec, 13. práporu z Levíc a brigády bojovej podpory z Trenčína. Námetom cvičenia je precvičiť presuny na dlhé vzdialenosti v zimných podmienkach, komplexnú logistickú podporu, od strategickej až po taktickú a v neposlednom rade vykonávanie obranných operácií pre manévrové jednotky,“ priblížil Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl.

„Cvičenie je realizované ako dvojstranné cvičenie. Náš 13. mechanizovaný prápor bude hrať rolu opozitných síl. V centre výcviku Lešť sa budú vykonávať defenzívne operácie, kde si naši vojaci precvičia interoperabilitu, schopnosť spolupracovať s vojakmi z USA a zároveň budeme poskytovať sily a prostriedky do síl, ktoré budú imitovať nepriateľa,“ doplnil Zmeko.

V prvom zo štyroch amerických konvojov prišla mechanizovaná rota podpory. Na letisko Kuchyňa sa dočasne presunuli cez Česko v stredu v noci z americkej základne v bavorskom mestečku Vilseck. Vo štvrtok popoludní im z americkej leteckej základne Ramstein tiež v Bavorsku priviezlo materiál nákladné vojenské lietadlo Boeing C-17 Globemaster III.

V najbližších dňoch sa z Českej republiky cez naše územie presunie ďalších takmer dvetisíc príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s približne 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky. Nočná kolóna sprevádzaná hliadkami polície sa bude následne presúvať cez Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Banskobystrický kraj. Po skončení cvičenia sa všetky nasadené spojenecké jednotky stiahnu na svoje základne v Nemecku.

„Z dôvodu eliminácie rizika vzniku kolíznych situácií je presun plánovaný v časoch, keď je intenzita cestnej premávky najnižšia. Preto upozorňujeme vodičov, aby počítali s určitými dopravnými obmedzeniami. Ak sa v cestnej premávke stretnete s takouto kolónou, buďte disciplinovaní a ohľaduplní, nepredchádzajte ju ani sa do nej nezaraďujte. Sledujte situáciu a na jazdu sa sústreďte,“ radí hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

© Autorské práva vyhradené

907 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #kuchyňa #vojenské cvičenie #medzinárodné vojenské cvičenie