Hlúpa chyba. Vicepremiérka poslala vyčítavý list Žilinkovi, ale urobila si hanbu

Na hlavičkovom papieri ako podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie poslala Veronika Remišová list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

18.02.2022 21:06
Veronika Remišová Foto:
Veronika Remišová
debata (1021)

Dokonca na sociálnej sieti zverejnila aj fotografiu, ako list píše. Ako sama uviedla, išlo jej o poslanie zoznamu vyše sto „obetí okupácie sovietskych vojsk na území bývalého Československa z roku 1968“.

Napriek tomu sa stala chyba – hlavičkový papier, podpis Remišovej, ale samotný text listu bol len náčrtom alebo tzv. špinopisom. V texte sú vyznačené opravy, slová, ktoré treba nahradiť. Napríklad namiesto obludného režimu, malo byť podľa opráv v liste „totalitného režimu“ – mysliac tak na bývalý socialistický re­žim.

Koncept na hlavičkový papier

V liste Remišová Žilinkovi vyčíta „hrubé pošliapanie inštitucionálnej nezávislosti, ktoré znižuje vážnosť prokuratúry a zaťahuje inštitúciu a jej zamestnancov do nezmyselného a mimoriadne nekorektného boja“.

Maroš Žilinka Čítajte viac Zemanová zo SaS: Žilinka by sa mal za svoje vyjadrenia k obrannej dohode s USA zodpovedať

List, ktorý sa týka politickej agendy, dokonca koncept listu, si nechala vytlačiť na hlavičkovom papieri ministerstva, ktoré riadi.

Žilinka dve strany listu, ktorý mu prišiel, zverejnil na sociálnej sieti. A dodal, že „nieto dňa, aby sa mu ‚nevenovala‘“. „Bol mi doručený tento doškrtaný ‚list‘, hoden komunikácie vysokého ústavného činiteľa“, okomentoval poštu generálny prokurátor.

Remišová hovorí o omyle, z kancelárie odišiel „koncept listu“. „Nemilá vec, ale môže sa stať,“ obhajuje sa vicepremiérka.

„Nič to však nemení na naliehavosti obsahu môjho listu. Prirovnávať inváziu z roku 1968 a následnú vyše 20-ročnú okupáciu našej krajiny sovietskymi vojskami k obrannej zmluve, ktorú Slovensko uzatvorilo s USA, považujem za politicky nepríčetné a nehorázne. Navyše znížiť sa k takémuto prízemnému pokusu o zneváženie oponenta vypovedá hlavne o Vašom osobnostnom nastavení. Pochybenie úradníkov, ktorí priložili omylom k riadnemu listu aj jeho pracovnú verziu, nie je nič oproti tomu, aké škody spôsobujete právnemu štátu na Slovensku. Napriek pokusom o znevažovanie, aj takýmito úbohými metódami, budem naďalej poukazovať na Vaše krivenie práva, z ktorého politicky profituje najmä Robert Fico a extrémisti,“ odpovedala Remišová Žilinkovi.

Žilinka sa na znevažovanie sťažoval už predtým. Nepáčilo sa mu, keď si ho poslanci predvolali na parlamentné výbory, kde mal vysvetľovať svoju cestu na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry a sami neprišli. Nepáčilo sa mu, keď mu nedovolili predniesť stanovisko k obrannej dohode v pléne Národnej rady. To nakoniec namiesto neho prečítal podpredseda parlamentu a poslanec strany Smer Juraj Blanár.

Žilinka však musel aj toto svoje stanovisko obhajovať na sociálnych sieťach.

Namiesto doťahovania o omyloch a nepochopeniach, by azda stál za zverejnenie samotný zoznam obetí a verejné uctenie si ich pamiatky. Lebo o tej sa v ostatných týždňoch veľa iba hovorí.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka: Obete okupácie som nehanobil. V zmluve sú chyby

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Veronika Remišová #Obranná dohoda s USA