Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. A Heger sa prizerá

Slovensko potrebuje skutočnú sociálnu demokraciu. „Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy,“ povedal v podcaste Michal Horský.

19.02.2022 06:00
debata (114)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Boj proti korupcii a jasný ťah na spravodlivý štát. Toto sľúbila koalícia vo svojom vládnom programe. Po tom, čo základné podmienky reformy súdnictva odmietli niektorí poslanci koaličnej väčšiny v parlamente, sľuby zostávajú len na papieri.

„Koalícia podrýva primárny pilier svojej existencie, a to protikorupčné ťaženie a návrat dôvery ľudí v spravodlivý štát,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Michal Horský.

Dúfa, že odmietnutie reformných zákonov z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) neznamená koniec reformy slovenského súdnictva.

„Ona to vníma ako prehratú bitku, ale nie vojnu,“ dodal komentátor denníka Pravda.

Na otázku, prečo časť koalície odmietla schváliť zákony, ktoré by naštartovali zmeny v slovenskej justícií dodal: „Tí, ktorí to odmietli podporiť si myslia, že vyhrali. Ale v skutočnosti prehralo celé Slovensko.“

Neúspech pripisuje Horský tak koalícií ako aj premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). „Boli to návrhy vlády, ktoré odmietli poslanci vládnych strán,“ dodal komentátor. Príčiny vidí jednak v napätých vzťahoch medzi Kolíkovou a šéfkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou. A podľa Horského je v tom aj pomsta expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za výzvu k odchodu z kresla šéfa kabinetu od Kolíkovej.

Keďže nové usporiadanie súdov výrazne mení situáciu aj v niektorých lokalitách Slovenska, komentátor hovorí o spojitosti s nadchádzajúcimi voľbami do samospráv.

„Koaličné strany nemajú klasické štruktúry, a preto sa musia spoliehať na regionálnych politikov, ktorí sa zmenám bránia,“ vysvetli Michal Horský. Čo sa týka budúcnosti koalície predpovedá, že vydrží celé volebné obdobie. „Ale budeme svedkami ďalších útokov, budeme vidieť nestabilitu a nejednotnosť. Pre ľudí to bude frustrujúce,“ konštatoval.

Situácia podľa Michala Horského nahráva opozícii. „Pellegrini aj Fico môžu poďakovať koalícii za „kus dobrej roboty“, a to vo chvíli, keď Smer a Hlas bude striedať súčasnú vládu,“ poznamenal v podcaste Michal Horský.

Aktuálny návrh strany Smer na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) považuje komentátor za snahu budovať „naratív o fašistickom štáte, ktorý stíha opozíciu“. Označil to za konanie, ktoré prekračuje štandardné hranice súboja opozície s koalíciou. „Je to následok pocitu strachu a ohrozenia,“ dodal Horský.

Následne si kladie otázku, kto je predstaviteľom skutočnej sociálnej demokracie na Slovensku? „Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú zlepšiť sociálny štát. Ako bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy,“ odkazuje opozícii v podcaste komentátor.

Prečo Kolíkovej reformu torpédovali poslanci materskej strany Za ľudí? Ako chce koalícia reformu súdnictva dostať späť do hry? Čo má urobiť opozičný Hlas, aby nebol len „slabým odvarom“ strany Smer? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentárom Michalom Horským.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu