Žilinka ešte nemal žiadnu kauzu, tvrdí Pellegrini. Sulík nesúhlasí

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nemal zatiaľ žiadnu kauzu a svoju robotu si robí poriadne. Nezaradený poslanec parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini to uviedol počas nedeľnej diskusnej relácie TV Markíza Na telo. Nesúhlasí s tým vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík.

20.02.2022 14:47 , aktualizované: 16:15
pellegrini sulík Foto:
V dueli v relácii Na telo v TV Markíza sa stretli Peter Pellegrini (Hlas) a Richard Sulík (SaS)
debata (314)

Šéf liberálov priznal, že pred voľbou nového generálneho prokurátora sa na jeseň 2020 postavil za Žilinku. „Hovoril som, že ten človek nemá za 30 rokov jednu pofidérnu kauzu. Bohužiaľ, teraz nazbieral už niekoľko pofidérnych káuz,“ povedal Sulík.

Expremiér Pellegrini vyhlásil, že Žilinka nemá za sebou zatiaľ žiadnu kauzu. „Všetko sú to len vymyslené veci. Robí si svoju robotu poriadne,“ zdôraznil.

Prípadné personálne zmeny na čele štátnych inštitúcií by sa nemali podľa Sulíka dosahovať zmenou zákonov. „Mali by sme byť opatrní s účelovými legislatívnymi zmenami. Keď chceme docieliť personálnu zmenu, tak riešme personálnu zmenu a nechoďme zmeniť celý zákon,“ podotkol. Pellegrini by to považoval za hlúpy útok na generálneho prokurátora, ktorý poukazuje aj na prešľapy koalície.

pellegrini kolíková Čítajte viac Pellegrini by očakával Kolíkovej odchod z funkcie. Ministerka sa odísť nechystá

Sulík počas relácie zopakoval, že ak Sme rodina naďalej nebude podporovať zásadné reformy, je na ich zvážení, či zotrvajú v koalícii.

Ochrana východnej hranice

Ako ďalej uviedol Sulík, vláda schválila v utajenom režime kroky na ochranu východnej hranice Slovenska v prípade konfliktu na Ukrajine. Zároveň pripustil, že v prípade potreby by na Slovensko mohli dôjsť vojaci NATO. „To by sme mali chcieť. My sme práve preto členom NATO, aby bola tá spoločná ochrana,“ dodal Sulík.

Pellegrini považuje rozmiestňovanie vojsk NATO v niektorých krajinách východného krídla aliancie za zbytočne provokujúce. „Momentálne nevidím dôvod, aby za tejto situácie bolo potrebné nejakým spôsobom zosilňovať nejakým spôsobom prítomnosť vojsk NATO na území Slovenskej republiky, lebo momentálne nehrozí útok na Slovenskú republiku,“ uzavrel Pellegrini.

Zdražovanie vs. opatrenia

Vláda pre tento rok zatiaľ neprijala žiadne opatrenia na pomoc so zdražovaním, či už ide o energie alebo potraviny, vyhlásil ďalej Pellegrini. Minister hospodárstva Sulík tvrdí, že výrazný problém s elektrinou by bol až budúci rok, čo vláda odvrátila prijatými opatreniami. V prípade potravín si vie predstaviť pomoc pre dôchodcov, čaká v prvom rade návrhy od ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Pellegrini skonštatoval, že opatrenia predstavené vládou v boji so zdražovaním energií momentálne nepomáhajú. Tvrdí, že ľuďom sa len povedalo, že budúci rok a ten ďalší nič nevzrastie, problém však podľa neho budú mať aj tento rok. Poukázal aj na vysokú infláciu.

Vláda Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Ako štát pomôže domácnostiam s energiami a koniec lacných hypoték

„Cena elektriny pre domácnosti v tomto roku nie je problém, problém by to bol budúci rok, a tam sme konali,“ zdôraznil Sulík. Dodal, že problém s plynom bude až ďalší rok, a to podľa neho vláda ešte rieši. Problém s kúrením je podľa neho taký, že niektoré teplárne nenakúpili plyn včas. Zdôraznil, že tu zaviedli zastropovanie ceny.

Pripustil, že ceny potravín išli hore. Podporí preto všetky kroky pomoci, ak bude dohoda v koalícii. Slovo má podľa neho v tomto prípade najmä Ministerstvo financií (MF) SR. „Dôchodcom jednorazová pomoc na tento rok pri potravinách určite áno,“ naznačil Sulík.

Pellegrini zároveň upozornil, že ľuďom porastú hypotéky, keď sa im skončia fixácie. Sulík súhlasí, že úroky pôjdu hore a „odskáču“ si to ľudia. Z tejto situácie viní Európsku centrálnu banku (ECB). Skonštatoval, že keď nechceme zlikvidovať menu euro obrovskou infláciou, nezostáva nič iné, ako zvýšiť úroky, čo si odnesú ľudia.

Ropa a plyn

V súvislosti so situáciou na Ukrajine minister poznamenal, že rezort hospodárstva sleduje tri oblasti, a to je plyn, ropa a komodity, ktoré sú najmä pre U. S. Steel. Z Ukrajiny a Ruska sa totiž dováža vo veľkej miere pre U. S. Steel železná ruda aj uhlie. „Som v kontakte aj s vedením U. S. Steelu, doteraz všetko prebieha štandardne, ale keby sa to zrazu zastavilo, tak U. S. Steel má síce nejaké rezervy, čo vie produkovať, ale dlho by to nevydržalo,“ priblížil Sulík. S ropou na najbližšie tri mesiace nevidí problém, situácia s plynom je podľa neho tiež aktuálne v poriadku.

314 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Peter Pellegrini #Maroš Žilinka #vojna na Ukrajine