Heger telefonoval so Zelenským. Chcel vedieť, ako môže Slovensko pomôcť

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Chcel Ukrajine vyjadriť podporu a zistiť, v ktorých oblastiach môže byť Slovensko nápomocné. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

21.02.2022 16:56
heger Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger v Bruseli 18. februára 2022.
debata (120)

Premiér informoval Zelenského, že na pôde Európskej rady apeloval na zvýšenie ekonomickej pomoci pre Ukrajinu a jej promptné vyplatenie. „Robíme tiež všetko preto, aby sme pomohli energetickej bezpečnosti Ukrajiny a vytvorili sme podmienky na vyššie dodávky plynu cez prípojku v Budinciach na túto zimnú sezónu,“ podotkol Heger.

Zaujímal sa aj o aktuálne dianie na rusko-ukrajinských hraniciach. Situácia je podľa Zelenského veľmi napätá, aj čo sa týka množiacich sa útokov na Donbase. Ukrajinský prezident dúfa, že sa situácia vyrieši diplomatickou cestou. Ukrajina potrebuje nielen materiálnu, ale aj ekonomickú pomoc, upozornil Zelenskyj.

Zároveň sa poďakoval Hegerovi za jeho prístup na Európskej rade a požiadal o podporu euroatlantických ambícií Ukrajiny. Slovensko ich podľa premiéra podporuje. „Pretože každá krajina má právo rozhodnúť sa sama, kam bude patriť,“ skonštatoval Heger.

Slovensko je podľa Hegera dobrý sused a priateľ. Zdôraznil, že v otázke nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny sa traja najvyšší ústavní činitelia SR zhodli. Zelenského oficiálne informoval o slovenskej pomoci pre Ukrajinu. Vláda schválila pomoc vo výške 1,7 milióna eur vrátane dvoch odmínovacích kompletov Božena a zdravotníckeho materiálu.

Juraj Marušiak Čítajte viac Slovenský záujem na Donbase
120 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Volodymyr Zelenskyj