Na Slovensku sa po 90 dňoch skončil núdzový stav

Núdzový stav sa na Slovensku v utorok skončil. Vláda ho vyhlásila v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu od 25. novembra minulého roka na 90 dní.

22.02.2022 07:48
debata (81)

Koaličné strany SaS a Za ľudí už skôr uviedli, že predlžovať núdzový stav nechcú. „Viackrát sme deklarovali, že predlžovanie núdzového stavu už nepodporíme. Taktiež budeme presadzovať aj zrušenie všetkých pandemických obmedzení, vrátane povinného nosenia rúšok, a to čo najskôr,“ uviedla pre TASR strana Za ľudí.

Ministerka Veronika Remišovvá ešte koncom januára avizovala, že jej strana predlžovanie núdzového stavu nepodporí. Podľa Remišovej sa Slovensko musí naučiť s novým koronavírusom dlhodobo žiť, pričom je potrebné pripraviť dlhodobú stratégiu na boj s pandémiou. Ako uviedla, strana bude presadzovať postupné uvoľňovanie opatrení, ako aj kapacitných obmedzení v kultúre. „Ak sa ukáže, že variant omikron neplní nemocnice tak, ako delta, tak za nás by sa mali opatrenia postupne uvoľňovať a mali by sme sa vracať do normálu.“

Igor Matovič Čítajte viac Čo príde po lockdowne? Ďalší lockdown

SaS sa zase v tejto otázke odvoláva na nedávne slová ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že by sa núdzový stav nemal predlžovať. „My s tým súhlasíme a opakovane to aj hovoríme,“ doplnil pre TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Spolu s núdzovým stavom vyhlásila vláda v novembri minulého roka aj zákaz vychádzania. Následne ho od 17. decembra predĺžila do 9. januára 2022 s viacerými výnimkami a s platnosťou len v noci. Opätovne ho už nepredlžovala.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav