Pokračovanie článku: Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Podľa zdravotníckeho analytika Martina Vlachynského sú cieľom politikov spokojní voliči. Tvrdí, že tých získajú aj tak, že prestrihnú pásku na peknej novej nemocnici. Voliči si na týchto politikov spomenú vždy, keď ju navštívia. „Cieľom súkromného investora je investovať tak, aby zákazník nosil peniaze a investícia prinášala výnos. Tieto dva ciele je možné spojiť, aj keď to nie je jednoduché,“ upozorňuje Vlachynský.

Obe strany sa podľa neho pohybujú vo veľkých neistotách. „Na jednej strane štát nevie, či dokáže nemocnicu postaviť a neprepadnú mu peniaze, na strane druhej investor nevie, ako bude vyzerať regulačné prostredie o niekoľko rokov,“ spresnil. Ak sa podarí zladiť tieto ciele, môže to byť podľa Vlachynského prospešné pre štát, pre investora aj pre pacienta.

„Otázne je, ako k tomu pristúpi regulátor. Práve tu sa ukáže, či je toľko oslavovaná kategorizácia nemocníc skutočne prínosom, alebo skôr prekážkou rozvoja zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ upozorňuje analytik Vlachynský.

Penta dúfa, že Bory budú patriť do siete ústavnej zdravotnej starostlivosti. Tak by mohla počítať aj s pravidelnými dávkami zo štátneho rozpočtu. Momentálne však rezort zdravotníctva v rámci reformy zdravotníctva analyzuje, ako by mala nemocničná sieť vyzerať. Zverejnená by mala byť až po komunálnych voľbách na jeseň.

Nemocnica by mala byť podľa počtu výkonov zaradená do jednotlivých kategórií a nateraz nie je jasné, aké minimálne limity niektorých výkonov budú v Boroch spĺňať. Penta je však presvedčená, že limity dodržia. V nemocnici bude viac ako 30 medicínskych špecializácií vrátane modernej pôrodnice, urgentu, chirurgie, gynekológie, urológie. Súčasťou bude veľký onkologický program. Ročne plánujú uskutočniť 35-tisíc hospitalizácií.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnica #Rázsochy #Bory #Nemocnica Bory