Pokračovanie článku: Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Zachar: Peniaze nech získa lepší

Jednotlivé členské štáty Európskej únie dostali v rámci plánu obnovy príležitosť priniesť kvalitnejšie, bezpečnejšie a dostupnejšie zdravotníctvo pre občanov. Len do slovenského zdravotníctva ide zhruba 1,2 miliardy eur. Štát by v prípade použitia verejných zdrojov na investície do nemocničnej infraštruktúry v rámci plánu obnovy mal podľa riaditeľa inštitútu INEKO analytika Dušana Zachara sledovať verejný záujem „a nemal by programovo niekoho uprednostňovať či znevýhodňovať“.

„Rovnaké možnosti na čerpanie peňazí z plánu obnovy by mali mať tak štátne subjekty, ako aj súkromné, neziskové, cirkevné či župné, alebo mestské organizácie,“ mieni Zachar. Podľa neho mal vyhrať ten, kto vie doručiť najlepšiu hodnotu za peniaze. „Bez ohľadu na typ vlastníctva či právnu formu uchádzača. Každý poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti by mal mať rovnaké šance byť súčasťou siete nemocníc, ak splní štátom stanovené kritériá,“ dodal.

Takýto konkurenčný tlak má podľa neho pozitívny vplyv na ostatné zariadenia, „ktoré nemôžu zaspať na vavrínoch a majú mať stále motiváciu zlepšovať sa“. „Profitovať z toho by mal pacient. To je optimálny stav. Či to tak však bude aj v realite, ukáže až tento a nasledujúce blízke roky, keď sa budú kreovať príslušné vykonávacie pravidlá tvorby siete a budú sa uplatňovať v praxi,“ doplnil Zachar.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnica #Rázsochy #Bory #Nemocnica Bory