Pokračovanie článku: Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Konkurencia nie je na škodu

Generálnym riaditeľom Nemocnice Bory sa od 1. mája stane Ľuboš Lopatka, známy ako krízový manažér. Od mája 2020 Lopatka pôsobil ako generálny riaditeľ a predseda predstavenstva štátnej spoločnosti MH Manažment a v minulosti bol generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne.

„Je naivné si myslieť, že sa dá poskytovať zdravotná starostlivosť v podmienkach rozvrátených vzťahov, intrigánstva, nespokojnosti,“ asi tak komentuje súčasnú situáciu v zdravotníctve Lopatka.

Konkurencia by podľa neho nemala byť to, čo by malo škodiť. „Keď je poskytnutá zdravotná starostlivosť v kvalitnej nemocnici, tak pacient nepotrebuje ísť do inej. Vyberie si, kde chce byť ošetrený. Ľudia si myslia, že zisk je neslušné slovo. Neslušná je strata. Pozrite sa, ako vyzerajú nemocnice, ktoré dlhodobo produkujú stratu. Absencia zisku generuje zdevastovanie nemocníc a následne aj medziľudských vzťahov,“ podotýka Lopatka.

Penta opakuje, že nemocnica bude napriek tomu, že je súkromná, pre všetkých, a k zdravotnej starostlivosti sa dostane akýkoľvek poistenec. Nemocnica Bory však chce byť akademickým centrom pre medikov a pri otázke vzdelávania Lekárska fakulta Univerzity Komenského Pente vyčíta, že v nemocnici sa študenti nenaučia medicínske, ale ekonomické postupy. Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Šteňo tvrdí, že súkromná nemocnica nemôže nahradiť pri príprave zdravotníkov štátne zariadenie.

„Ich poslanie je úplne iné. Funguje na princípe zisku, bez toho sa nemôže ďalej rozvíjať,“ poznamenáva v súvislosti s postupným útlmom akútnej starostlivosti na bratislavských Kramároch. To bude podľa neho znamenať, že študenti nebudú mať prístup k živým pacientom v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

„Netajíme sa ambíciou byť súčasťou vzdelávacieho systému, ale aj výskumu a vývoja. Rozprávame sa nielen so slovenskými, ale aj s českými univerzitami,“ ozrejmuje generálny riaditeľ Penta Hospitals Hrežo. Na Bory by sa mali chodiť učiť budúci lekári z niekoľkých českých univerzít. Či aj tej slovenskej, to ešte nie je isté.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnica #Rázsochy #Bory #Nemocnica Bory