Poslanci celý deň venovali ministrovi Mikulcovi

Národná rada pokračovala v schôdzi, ktorú zvolala opozícia s cieľom odvolať ministra vnútra Romana Mikulca z hnutia OĽaNO. V rozprave sa najviac hovorilo o elitných vyšetrovateľoch Národnej kriminálnej agentúry. Celý deň sa totiž čítali prepisy ich vulgárnych rozhovorov. Vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu sú obvinení zo zneužívania právomocí, ktorým sa mali účelovým a vykonštruovaným postupom proti policajnej inšpekcii snažiť sami vyhnúť trestnému stíhaniu. Podľa opozície im v tom pomáhal aj Mikulec.

22.02.2022 09:30 , aktualizované: 19:16
mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)
debata (18)

Utorkové rokovanie poslanci večer prerušili. V diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra budú pokračovať opäť v stredu ráno. Prihlásených je ešte viac ako desať rečníkov.

Poslancov bolo v utorok v pléne len veľmi málo, koaliční tam neboli takmer vôbec a nezapájali sa veľmi ani do diskusie. Opoziční poslanci sa v rozprave striedali pri čítaní uznesenia Generálnej prokuratúry zo 4. februára, ktorá rozhodovala o sťažnosti obvinených vyšetrovateľov proti obvineniu. Z prepisu zvukových nahrávok rozhovorov vyšetrovateľov totiž vyplýva, že vlani v lete pripravovali účelové trestné stíhanie policajtov z inšpekcie len na obranu pred vlastným trestným stíhaním.

Vulgárny parlament

Opoziční poslanci sa pri čítaní uznesenia Generálnej prokuratúry o odmietnutí sťažnosti voči obvineniu štvorice vyšetrovateľov NAKA opakovane sťažovali na jazykovú úroveň týchto vyšetrovateľov. Prepisy ich rozhovorov sú totiž plné hrubých a násilných vulgárností, ktoré boli navyše veľmi často použité voči vyšetrovateľke Santusovej. Poslanci si preto v rozprave vyčítali, kto sa koho nezastal pri urážkach žien.

Štandardne vulgárny parlament ostal však pri tejto schôdzi dosť útlocitný. Predseda Smeru dokonca navrhol zvolanie poslaneckého grémia. Žiadal, aby Národná rada odsúhlasila vulgárne vyjadrenie ministra financií Matoviča, ktorý podpredsedovi parlamentu Jurajovi Blanárovi zo Smeru odkázal, že má „držať hubu a krok“.

mikulec matovič NR SR Čítajte viac Koaličné spory bez konca: Tentoraz o ministra Mikulca

Predseda parlamentu Kollár apel Fica na slušnosť vyslyšal. „Chcel by som vyzvať všetkých poslancov, ako aj každého jedného ministra, aby sme dodržiavali elementárnu slušnosť, nenadávali si a išli ľuďom príkladom. Odsudzujem napádanie podpredsedu parlamentu, ale aj každého jedného poslanca,“ vyhlásil Kollár po dvojhodinovej pauze na grémium a obed. Rozpravu však umravnila skôr neprítomnosť zákonodarcov v pléne Národnej rady. Svojich chýbajúcich vulgárnych kolegov zastúpil aspoň poslanec SaS Miroslav Žiak.

Koaliční poslanci v rozprave spochybňovali nielen úlohu ministra pri zneužívaní právomocí vyšetrovateľov NAKA, ale aj uznesenie Generálnej prokuratúry, z ktorej sa čítali rozhovory vyšetrovateľov. Marian Saloň zo Smeru preto avizoval zvolanie osobitného výboru pre kontrolu SIS. Tvrdí totiž, že zákon pri získavaní dôkazov porušil buď šéf SIS, ktorý je nominantom predsedu vlády, alebo Mikulec. „Ak nie je dôvod na odvolanie Mikulca, tak je dôvod na odvolanie premiéra,“ povedal Saloň.

Aj podpredseda NR SR Blanár čítal v utorok v pléne počas diskusie z uznesenia Generálnej prokuratúry v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Kritizoval neúčasť členov vlády v parlamente.

Blanár namietal okrem iného piatkové vystúpenie ministra financií Matoviča, ktorý predniesol stanovisko vlády. Tvrdí, že sa bál reakcií vo faktických poznámkach, preto chcel na prezentovanie vlastného názoru zneužiť poverenie na prednesenie stanoviska vlády. Kritizoval i vystúpenie šéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej. „Ministerka spravodlivosti prišla obhajovať nespravodlivosť. Takáto je vizitka spravodlivosti na Slovensku,“ podotkol Blanár s tým, že Kolíková sa chcela zaliečať koalícii potom, ako jej neprešla väčšia časť reformy súdnej mapy.

Kritizoval i postoj prezidentky, ktorá po obžalobe vyšetrovateľov reagovala, hoci šlo o živú vec, a naopak, po výzve a otázkach opozície na názor k uzneseniu generálnej prokuratúry opozícii podľa Blanárových slov odkázala, že sa nebude stretávať k živým veciam.

Pčolinský bude hlasovať za odvolanie

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský bude hlasovať za odvolanie Mikulca z funkcie ministra vnútra. Pčolinský novinárom povedal, že má niekoľko otázok, na ktoré nedostal odpoveď. Pýta sa, kam sa za dva roky posunul rezort vnútra. Mikulca nepovažuje za schopného ministra.

„Rád by som vedel, či minister dokáže vymenovať, v ktorých konkrétnych oblastiach sa rezort posunul dopredu. Kde je reforma polície, o ktorej počúvame dva roky? Sú tu aj otázky, ktoré vyplynuli z uznesenia generálnej prokuratúry, čiže tam sú tiež zaujímavé veci, na ktoré by som rád vedel odpoveď,“ povedal Pčolinský v utorok novinárom.

Robert Fico / Roman Mikulec / Čítajte viac Sme rodina ani SaS Mikulca odvolávať nebudú, schôdza pokračuje v utorok

Pčolinský ďalej vyhlásil, že ho prekvapilo rozpustenie tímu Oblúk na Úrade inšpekčnej služby, ktorý riešil obvinenie štyroch elitných vyšetrovateľov NAKA. Podľa vlastných slov nerozumie, prečo bol tím rozpustený, ak má polícia rozviazané ruky. Myslí si, že sa „zjavne nepáčila cesta“, ktorou sa inšpekčný tím vybral a čo zistil. Poukázal na to, že sú legálne odposluchy schválené súdom, ako aj legálne odposluchy, ktoré urobila SIS. „Zatvárajme ľudí za to, čo vieme dokázať, že urobili a nie, čo si myslíme, že urobili,“ povedal Pčolinský.

Zatiaľ nevie, či sa poslanci dostanú k hlasovaniu ešte počas utorka. O svojom postoji informoval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) aj šéfa OĽANO a vicepremiéra Igora Matoviča. Pčolinský si myslí, že drvivá väčšina poslancov Sme rodina sa pri hlasovaní zdrží.

Podľa Pellegriniho Mikulec vo funkcii zlyhal

Odvolanie ministra vnútra Mikulca by bolo prvým krokom k tomu, aby sa mohla demokracia opäť nadýchnuť. Skonštatoval to expremiér a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini v diskusii v parlamente k návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie. Tvrdí, že zámerom súčasnej vlády nie je politicky zničiť opozíciu, ale ju pozatvárať, a to za každú cenu.

„Demokracia nie je ohrozená len politicky, ale aj mocensky,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že Mikulec zlyhal vo svojej funkcii. Práve rezort vnútra by mal podľa Pellegriniho garantovať zákonnosť a práva pre občanov. Podotkol, že v súčasnosti však dochádza k porušovaniu ľudských práv. „Matovič, Mikulec a Lipšic nechcú opozíciu politicky zničiť, oni ju chcú zavrieť. Za každú cenu,“ uviedol expremiér. Hovorí o manipulácii vyšetrovania a uprednostňovaní osobnej pomsty zo strany vlády.

Počas vystúpenia kritizoval aj médiá. Tie si podľa neho prestávajú plniť svoju úlohu strážneho psa demokracie. Namietal i kroky vlády v boji s pandémiou, hovoril o potláčaní ľudských práv. Negatívne vníma i to, že nebolo vyhlásené referendum o predčasných voľbách a že koalícia odmietla v parlamente aj zmenu Ústavy SR, ktorá by to umožnila. Vládna koalícia podľa jeho slov poprela zásadu, že nositeľom moci je ľud.

Saková: Mikulcovi sa rozpadá jeho rezort pod rukami

Ako vyhlásila nezaradená poslankyňa NR SR a exministerka vnútra Denisa Saková počas utorkovej diskusie, ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi sa rozpadá jeho rezort pod rukami. Saková hovorila o chaose a anarchii. Vládna koalícia sa podľa nej zubami-nechtami drží pri moci a je jej jedno, či jej nominanti zvládajú úlohy. Kritizovala napríklad vysvetlenie rozpustenia vyšetrovacieho tímu Oblúk, ktorého súčasťou boli pracovníci úradu inšpekčnej služby.

Kritiku na Mikulca adresuje na základe zverejnených odposluchov niektorých príslušníkov Policajného zboru získanými policajnou inšpekciou. „Informácie, ktoré z nich odzneli, usvedčili nielen príslušníkov Policajného zboru, ale aj ich prepojenie a komunikáciu s vedením ministerstva vnútra,“ povedala poslankyňa. Odmieta vysvetlenie koalície, že šlo len o bežnú komunikáciu vyšetrovateľov.

Sakovej kolega, poslanec Erik Tomáš (nezaradený), skonštatoval, že prepisy odposluchov odhaľujú „strašné veci“, pričom jediný účel je podľa neho zničiť opozíciu.

mikulec Čítajte viac Mikulec odmieta obvinenia z riadenia vyšetrovaní

Radovan Kazda (SaS) pripomenul, že o tri dni to budú štyri roky, odkedy sa spoločnosť dozvedela o vražde novinára a jeho snúbenice. Práve to bol podľa neho dôkaz rozkladu a toho, že mafia prerástla do vlády. „Vtedy bol dôvod na predčasné voľby,“ vyhlásil s tým, že vtedajšia vláda „vajatala“, neschválila predčasné voľby, nerozpustila parlament a tri týždne sa čakalo na zmenu premiéra. Súčasná vláda podľa neho dokáže viesť boj s pandémiou aj napriek „vajatavým a antivaxerským postojom opozície“.

Marek Šefčík (OĽANO) reagoval, že v súčasnosti vypovedajú viacerí ľudia, ktorí boli súčasťou systému minulej vlády, o tom, ako oni bojovali proti vtedajšej opozícii.

Schôdza sa začala v piatok

Na odvolanie člena vlády je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Opozícia dostatočný počet hlasov nemá. Predseda Sme rodina Boris Kollár minulý týždeň uviedol, že jeho hnutie sa k návrhu opozície nepridá. Doplnil však, že možno dvaja poslanci klubu Sme rodina budú mať „zelenú kartu“.

Schôdza sa začala v piatok. V diskusii vystúpili opoziční poslanci Robert Fico a Boris Susko (obaja Smer), ale aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec.

Mimoriadne rokovanie o odvolávaní inicioval Smer s podporou nezaradených poslancov. Mikulec podľa predsedu Smeru Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov NAKA. Šéf strany tvrdí, že minister o tom nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí „spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti“. Fico hovorí o „organizovanej skupine“, ktorej úlohou malo byť „pozatvárať celú opozíciu“. Mikulec obvinenia odmieta.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie #Roman Mikulec