Korčok: Je zjavné, že problémom Ruska je samotná existencia Ukrajiny

Rusko uznaním separatistických území na Ukrajine hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) považuje za závažný aj politický postoj Ruska, podľa ktorého Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. Verí, že posledné udalosti budú začiatkom vlastnej sebareflexie, časť slovenskej verejnosti chce dostať z geopolitickej dezorientácie.

22.02.2022 11:44
debata (270)
VIDEO: Korčok: Rusko hrubo porušilo medzinárodné právo.
Video

„Je zjavné, a Ruská federácia o tom už otvorene hovorí, že problémom, s ktorým sa nevie vyrovnať, je samotná existencia Ukrajiny,“ poznamenal. Rusko sa podľa Korčoka pokúša Ukrajinu pripraviť o časť územia, hoci vie, že nejde o vstup Ukrajiny do NATO. Pripomenul, že v roku 2014 sa začal konflikt a Ukrajina prišla o časť svojho územia len preto, lebo sa rozhodla úzko spolupracovať s Európskou úniou. Zdôraznil, že problém sa týka celej Európy vrátane Slovenska. Za mimoriadne nebezpečné považuje, že sa hranica a existencia štátu v Európe zdôvodňuje a popiera tzv. historickými nárokmi.

„Ruská federácia popiera vlastné princípy, na ktoré sa odvoláva,“ vyhlásil Korčok. Upozornil napríklad na rozpor s Chartou OSN. Rovnako podľa neho Ruská federácia porušila aj Budapeštianske memorandum z roku 1994, v ktorom spolu s USA, Veľkou Britániou potvrdila záväzok rešpektovať nezávislosť, suverenitu a existujúce hranice Ukrajiny, ale aj zdržať sa hrozby silou alebo použitia sily voči Ukrajine. Rovnako Rusko podľa Korčoka de facto znemožnilo naplnenie politického riešenia konfliktu na východe Ukrajiny v podobe minských dohôd, teda zamedzilo reintegrácii Donbasu za podmienok osobitného štatútu a obnovenia suverenity Ukrajiny.

„Svojím rozhodnutím Ruská federácia de facto neguje všetky svoje požiadavky, ktoré v ostatných týždňoch komunikovala voči NATO a členským štátom, týkajúce sa bezpečnosti Ruskej federácie,“ skonštatoval Korčok. Rusko podľa neho poprelo princíp nedeliteľnej bezpečnosti, podľa ktorého nemožno vlastnú bezpečnosť riešiť na úkor bezpečnosti nikoho iného.

Veľkú časť slovenskej verejnosti treba podľa ministra dostať z geopolitickej dezorientácie. „Súčasné dianie vnímam ako príležitosť začať na okraj vytesňovať tú časť slovenskej politiky, ktorá v ostatných týždňoch predviedla, že nemá žiadne zábrany bagatelizovať dianie okolo Ukrajiny a zároveň vytĺkať politické body na našej vlastnej bezpečnosti a obrane,“ povedal. Ako dodal, ktokoľvek ospravedlňuje a zľahčuje agresiu voči Ukrajine, podkopáva aj slovenskú štátnosť.

Korčok predpokladá, že na utorkovom mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Paríži budú schválené sankcie voči Rusku.

Naď: Uznanie separatistických území je dôkaz, že Putinovi nejde o riešenie

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) považuje uznanie separatistických území na Ukrajine za ďalší dôkaz, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejde o nájdenie riešenia a zníženie napätia. Uviedol to v pondelok v noci na sociálnej sieti.

„Toto rozhodnutie, ktoré (Putin) ospravedlňuje klamstvami o skutočnej situácii na Ukrajine, je hrubým porušením medzinárodného práva, zásahom do suverenity Ukrajiny a jej teritoriálnej integrity. Takýto krok nemožno vnímať inak ako prípravu na vstup ruských vojakov na ukrajinské územie a znefunkčnenie akýchkoľvek diplomatických rokovaní o riešení situácie,“ komentoval Naď.

Ako zdôraznil, takýto prístup k presadzovaniu vlastných záujmov silou na úkor iných krajín nemožno akceptovať. O osude Ukrajiny nemá právo rozhodovať nikto iný okrem Ukrajincov samotných, hovorí. „Vyzývam všetkých, ktorí tvrdili, že Putinovi ide o mier, aby odsúdili jeho nezodpovedné konanie a prestali sa podieľať na ospravedlňovaní nezmyselnej hrubej agresie voči Ukrajine,“ napísal minister.

Minister podotkol, že práve teraz sa preukazuje význam členstva SR v NATO, ale aj to, že Putinov režim je veľkou hrozbou nielen pre svojich bezprostredných susedov, ale tiež pre celú Európu. Avizoval, že SR bude reakciu koordinovať so spojencami v NATO a partnermi v Európskej únii.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer oznámil, že Moskva sa rozhodla uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny – tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili Putinovo rozhodnutie za „jasné porušenie minských mierových dohôd“ a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil krok Kremľa za „porušenie suverenity a územnej celistvosti“ Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Ivan Korčok #vojna na Ukrajine