Úmrtnosť na Slovensku klesá, v januári zomrelo 5349 osôb

Úmrtnosť na Slovensku v januári poklesla, znížil sa tiež počet zomretých na ochorenie COVID-19. Spolu zomrelo 5349 osôb, pričom na následky nového koronavírusu 573 osôb. COVID-19 zároveň klesol v rebríčku najčastejších príčin úmrtia v SR z druhého na štvrté miesto. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23.02.2022 11:15
debata (2)

Januárový počet zomretých bol podľa ŠÚ SR najmenší od septembra 2021, a to aj napriek stúpajúcej vlne omikronu. Hodnoty sú podobné ako pred nástupom pandémie a situácia v počte zomretých sa tak podľa ústavu začína stabilizovať. „Na Slovensku zomrelo v januári 2022 o vyše 2000 ľudí menej ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch a o 41 percent menej ako pred rokom. Aktuálny januárový počet zomretých je už len o 203 osôb vyšší, ako bol priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred vypuknutím pandémie,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

V januári sa zmiernila intenzita nadúmrtnosti vo všetkých regiónoch Slovenska. Nadúmrtnosť, teda zvýšený počet zomretých v porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou, sa v januári prejavila už len v dvoch krajoch.

Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji, kde zomrelo o 16 percent viac ľudí, a v Trnavskom kraji, s takmer 13-percentnou nadúmrtnosťou. V štyroch krajoch sa situácia priblížila k hodnote päťročného priemeru pred pandémiou a v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji zomrelo aktuálne menej ľudí.

V porovnaní s decembrovými hodnotami minulého roka sa situácia počas januára zlepšila najvýraznejšie v Banskobystrickom a Košickom kraji. „V tých nadúmrtnosť v poslednom mesiaci minulého roka dosahovala okolo 50 percent. Aktuálne sa priblížili k hodnotám pred pandémiou,“ spresnil štatistický úrad.

Vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil v januári výraznejšie u starších ľudí vo veku viac ako 65 rokov. V ostatných vekových kategóriách nadúmrtnosť klesla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtnosť #Covid-19