Heger: Zdravotníctvo je pre vládu jedna z najväčších priorít

Zdravotníctvo je pre vládu jedna z najväčších priorít, deklaroval premiér Eduard Heger (OĽANO). Reagoval tak na lekárskych odborárov, ktorí kritizujú vládu za nedostatok riešení pre zlepšenie situácie v zdravotníctve. Pre TASR stanovisko premiéra poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

23.02.2022 16:29
debata (25)

"V tejto chvíli máme dve cesty, môžeme škrtnúť iné výdavky alebo zvýšiť príjmy. Na každé z týchto riešení je potrebná dohoda koaličných partnerov. Suma na navýšenie platov zdravotníkov sa môže vyšplhať až na viac ako 500 miliónov eur ročne. Nejde o jednorazový, ale pravidelný výdavok. O to ťažšie sa tieto zdroje hľadajú,“ uviedol predseda vlády v reakcii.

Dodal, že požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby venoval dostatočnú pozornosť riešeniu systémových problémov a únikom financií v zdravotníckej starostlivosti, na ktoré Lekárske odborové združenie (LOZ) poukázalo.

„Do 30. júna očakávame politické a odborné rozhodnutie v otázke zvyšovania platov,“ doplnil. S odborármi sa mal predseda vlády dohodnúť, že ostatné požiadavky budú riešiť v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva na expertnej úrovni.

V reakcii na dve stretnutia s premiérom Hegerom LOZ v stredu vyzvalo lekárov, aby nepodpisovali dobrovoľné súhlasy na nadčasy. Lekárski odborári majú zároveň osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #vláda SR #Eduard Heger