Ministri a politici odsudzujú vojenskú agresiu, vyjadrujú podporu a solidaritu Ukrajine

Pred očami nám ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej militantnej podobe, uviedol premiér Eduard Heger a odsúdil útok na Ukrajinu v mene vlády.

24.02.2022 07:22 , aktualizované: 12:45
debata (112)

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe,“ uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda,“ zhrnul Heger.

VIDEO: Najväčšie armády sveta.

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Prezidentka Zuzana Čaputová odsúdila vojenské operácie Ruska na Ukrajine. "Ostro odsudzujem protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Zelenskému vyjadrujem plnú podporu a solidaritu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok ráno na Twitteri rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu, krajinu susediacu so Slovenskou republikou. „Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN,“ napísal Korčok. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú „priame ohrozenie európskej bezpečnosti“.

Na sociálnej sieti Facebook uviedol, že „na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku 4“. Článok 4 hovorí o konzultáciách medzi členskými krajinami NATO v prípade ohrozenia.

Agresiu Ruska odsudzuje ostro aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Obraz toho, kam nás môže priviesť pošliapanie práva, nedodržiavanie dohôd, ale aj strata slušnosti a šírenie lží, dezinformácií, je desivý,“ povedala. Tvrdí, že myšlienkami je viac ako kedykoľvek predtým s Ukrajinou, a vyjadruje tamojším obyvateľom aj vedeniu krajiny podporu a solidaritu.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. „Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda,“ uviedla hovorkyňa.

OSN / Organizácia Spojených národov / Čítajte viac Ruský veľvyslanec pri OSN: Tomuto sa nehovorí vojna. Ukrajinský: Vojnoví zločinci idú do pekla

„Za takéto hrubé a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva musí niesť Ruská federácia zodpovednosť,“ povedal Mikulec. Ako tvrdí, urobíme všetko, čo je v našich silách a kompetenciách, aby sme prispeli k mierovému ukončeniu tohto konfliktu. „Sme v úzkom kontakte nielen s ukrajinskými predstaviteľmi vlády, ale aj s ostatnými členmi NATO,“ poznamenal Mikulec.

Matovič vyzval na solidaritu

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že ukrajinský ľud čaká veľa utrpenia, strádania a sirôt. Vyzval na solidaritu. „Rusko neunieslo svoju veľkosť. Neodolalo pokušeniu podlo zaútočiť na slabšieho. Z medzinárodných záväzkov, ktorými sľubovalo nenarušiteľnosť územnej celistvosti Ukrajiny, urobilo zdrap papiera. Z rečí o cvičení a sťahovaní vojakov bohapusté klamstvá,“ povedal Matovič.

„Sme proti zvrátenej vojne, proti nezmyselnému utrpeniu a zabíjaniu ľudí,“ vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Ľudia na Ukrajine chceli podľa nej iba pokojne pracovať pre svoje rodiny a svoju vlasť a zachovať si slobodu.

„Takýto barbarský útok bol v našom regióne naposledy pred 80 rokmi, keď Hitler napadol Československo a neskôr celú Európu,“ uviedla na sociálnej sieti. Ako doplnila, musíme ukázať, že náš ideál mieru a vzájomnej spolupráce napriek krivdám z minulosti je silnejší ako agresia a zotročovanie iných národov.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Rusko napadlo Ukrajinu, Zelenskyj vyhlásil všeobecnú mobilizáciu

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti poznamenal, že po dnešku budeme deťom vysvetľovať, že na menších sa nikdy neútočí, keď sa musíme pozerať na ničím nevyprovokovaný útok na nášho východného suseda. Štvrtkové ráno označil zároveň za smutné.

Ruský útok na Ukrajinu je podlým aktom agresie bez precedensu v modernej histórii Európy. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku (PS) Tomáš Valášek. Strana útok odsudzuje a žiada vládu SR, aby podnikla všetky dostupné kroky na zastavenie ruskej agresie a pomohla Ukrajine.

Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým a neospravedlniteľným porušením medzinárodného práva. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Hnutie v plnom rozsahu útok odsudzuje a stojí pri ukrajinskom ľude.

„Teraz je kľúčová jednota Európskej únie, transatlantických partnerov a všetkých demokratických spojencov. To, nakoľko jednotne a principiálne zareagujeme, bude definovať, v akom svete budeme žiť,“ povedal Majerský. Rusko si podľa neho namiesto cesty mieru a návratu k rokovaciemu stolu zvolilo „agresívnu barbarskú inváziu“. KDH verí, že aj ruský ľud odmietne „agresívnu politiku vlády prezidenta Vladimira Putina“.

Žilinka dôrazne odsudzuje akt agresie Ruska voči Ukrajine

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dôrazne odsudzuje bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že garantuje pripravenosť poskytnúť všetky ubytovacie kapacity rezortu prokuratúry na humanitárne účely.

Žilinka deklaruje „ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám.“

Hlas jednoznačne odsudzuje útok na Ukrajinu, je to bezprecedentný čin

Mimoparlamentná strana Hlas jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť,“ uviedol Hlas-SD.

Vedenie Ruskej federácie porušilo všetky princípy, na ktorých stojí slobodný svet a mierový poriadok. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker.

„Neodôvodnený vojenský útok Ruska na Ukrajinu je strašný akt agresie a kriminálny čin. Solidarizujeme s Ukrajinou a jej občanmi. Dnes sú nútení bojovať za svoju vlasť, za právo rozhodovať o vlastnom osude,“ uviedol Drucker v stanovisku.

Kéry: Ruský útok voči Ukrajine je neospravedlniteľný

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer) odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Útok Ruska voči Ukrajine je podľa neho neospravedlniteľným krokom. Pre TASR tiež uviedol, že spory medzi krajinami, nech sú akokoľvek ťažké, by sa mali riešiť za rokovacím stolom.

„Diplomacia je riešením bez ohľadu na to, aké ťažké sú rokovania. Vojna je krokom, ktorý vždy vedie ku katastrofe. Dnešný útok Ruska proti Ukrajine je neospravedlniteľný krok, ktorý môže mať nedozerné následky vrátane obetí na životoch a materiálnych škôd,“ skonštatoval Kéry pre TASR s tým, že chce veriť, že ešte je cesta späť. Pripomenul, že medzinárodné právo musí platiť pre každého.

Na stredajšom rokovaní zahraničného výboru Kéry podľa svojich slov zdôraznil veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Igorovi Bratčikovi, že dodržiavanie medzinárodného práva nie je o sympatiách či nesympatiách k nejakému štátu. „SR na rozdiel od iných štátov pristupuje k dodržiavaniu medzinárodného práva konzistentne,“ do­dal.

Strana ĽSNS v žiadnom prípade neschvaľuje útok na Ukrajinu. V stanovisku to uviedol poslanec parlamentu za ĽSNS Martin Beluský.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Hegerova vláda