Na Slovensko zrejme prídu spojenci. Zatiaľ sa nevie, kedy

Rusko zaútočilo na slabšieho, povedala prezidentka Zuzana Čaputová. "Slovenská republika ostro odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude," dodala.

24.02.2022 11:21 , aktualizované: 12:52
debata (348)

Slovenská územná celistvosť a bezpečnosť nie je v priamom ohrození, povedala prezidentka s tým, že je v bytostnom záujme Slovensko byť v bezpečnostnom zväzku, ktorý jej bezpečnosť garantuje.

Video

Všade na svete je ozbrojený konflikt spojený s utrpením a pohybom tých, ktorí v strachu o svoj život pred ním utekajú, povedal premiér Eduard Heger. Požiadal o súcit a pochopenie pre ľudí, ktorí budú utekať pred vojnou.

Ozbrojené sily a polícia budú zabezpečovať kontrolu hraníc. Zachovajme si pokoj a chladnú hlavu, dodal Heger. Vyzýva na nepodliehanie dezinformáciám. „Prosím, zomknime sa,“ povedal.

VIDEO: „Sme pripravení brániť hranicu, ale aj na prílev utečencov,“ hovorí generálporučík Ľubomír Svoboda, zástupca náčelníka Ozbrojených síl SR.

Video

Predsunutá obrana na Slovensku?

„Od 8.30 mimoriadne zasadala rada Severoatlantickej aliancie, kde boli spojenci informovaní o situácii na Ukrajine, kde boli navrhované opatrenia, ku ktorým teraz prebieha schvaľovací proces a kde najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe informoval o krokoch, ktoré plánuje zrealizovať. Spojenci, vrátane Slovenskej republiky, požiadali o aktiváciu článku štyri, t. z. bezpečnostné konzultácie, keď sa spojenci cítia byť ohrození. A áno, my sa cítime byť ohrození,“ povedal Naď.

„Urobíme rozhodnutia, ktoré budú zodpovedné voči našej krajine a našim občanom, aby sme zaistili bezpečnosť, obranu a nedotknuteľnosť nášho územia,“ vyhlásil.

Vrchný veliteľ ozbrojených síl NATO v Európe informoval, že je nevyhnutné posilniť východné krídlo tak, aby obdobná štruktúra ako má NATO dnes v Pobaltí, bola inštalovaná vo všetkých krajinách východného krídla, vrátane Slovenskej republiky.

„Je to tzv. predsunutá obrana. Informoval som o tom spolu s ministrom obrany bezpečnostnú radu. Cez slovenského veľvyslanca pri NATO sme dali súhlas, aby sa začali takéto plánovacie kroky, ktoré je nevyhnutné urobiť pre obranu aliančného územia a Slovenskej republiky. V momente, keď bude takýto návrh konkretizovaný, dáme príslušný návrh vláde a Národnej rade,“ spresnil minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS).

Naď dodal, že už Slovensko kontaktovali viacerí spojenci. Jednotka, ktorá by mala prísť na Slovensko, bude mať niekoľko stoviek vojakov.

Heger zdôraznil, že prebieha aj rokovanie koaličných partnerov. „Najvyšší záujem máme na bezpečnosti našich občanov,“ povedal premiér. Všetkých vyzval, aby sa zdržali politikárčenia v tejto situácii. „Nehazardujme. Majme na mysli jedinú prioritu: bezpečnosť občanov. Počnúc Slovenskom, pokračujúc všetkými krajiny Európskej únie a samozrejme, aj občanov Ukrajiny,“ vyhlásil Heger.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) dodal, že je zabezpečený bežný chod hraničných priechodov. Pripravujú sa tzv. hot spoty, kde budú pomáhať vojaci, aby prípadní utečenci mali možnosť opustiť Ukrajinu.

Mikulec pripomenul, že už teraz sa môžu Ukrajinci pohybovať 90 dní v rámci krajín EÚ.

„To, čo sa udialo túto noc, to je bezprecedentné v novodobej histórii Európy. Potrebujeme nastoliť deeskaláciu,“ s takým postojom pôjde Heger na rokovania do Bruseli.

„Zvýšili sme bojovú pripravenosť a pohotovosť príslušníkov ozbrojených síl. V tejto chvíli nechystáme ani povolávanie, ani mobilizáciu,“ povedal Naď. „Primárna bude naša súčinnosť s policajným zborom. Ak by sa situácia zmenila, budeme na to adekvátne reagovať,“ dodal.

„V minulom týždni som nariadil evakuáciu rodinných príslušníkov z nášho zastupiteľského úradu,“ povedal Korčok. Rezort zvažoval návrat celého zastupiteľstva. Ale nakoniec veľvyslanectvo zostane v operačnom moduse. Upozornil, že doprava v Kyjeve nefunguje. „Ako viete, útočené je aj na vojenské ciele v bezprostrednej blízkosti Kyjeva. Pokiaľ viem, už veľvyslanectve už je niekoľko našich občanov,“ dodal Korčok.

Podľa neho nie je v tejto chvíli možná ani civilná, ani vojenská evakuácia slovenských občanov na území Ukrajiny.

„Ak sa otvorní nejaká príležitosť, určite spolu s našimi ozbrojenými zložkami všetko preto, aby sa vrátili domov,“ dodal Korčok.

Podľa Naďa je možné, že účastníci veľkého vojenského cvičenia Siber Strike prehodnotia svoju účasť na cvičení.

Prienik vojenského útoku na slovenské územie považuje Naď za veľmi nepravdepodobné. „Ruská federácia si nedovolí narušiť hranicu žiadnej z krajín v NATO,“ vyhlásil minister obrany.

Vyhlásil, že zo strany Ukrajiny nedostalo Slovensko požiadavku na dodávky zbraní.

Civilná ochrana za obdobie 30 rokov patrila niekde na chvost. Ale sekcia krízového riadienia ministerstva vnútra, okresné úrady, zložky polície sú podľa Mikulca pripravené, aby v prvom rade ochránili hranice. „Aby ľudia utekajúci pred konfliktom na Ukrajine dostali pomoc,“ zdôraznil Mikulec.

Korčok prosí občanov, aby vnímali, čo je pravda a čo je dezinformácia. „Ukrajinci nám pomáhajú otvárať oči,“ povedal Korčok.

Premiér Heger vyzval na „pokoj zbraniam na internete“. „Odložme nenávisť, teraz sa potrebujeme zomknúť. To je najväčší boj proti dezinformáciám,“ povedal predseda vlády. „Ak dnes niekto na internete bude štvať proti, tak to nemôže byť súdny človek. Nedá sa ísť proti ochrane života, bezpečnosti a mieru. To je nevysvetliteľné. Verím, že sa nebudeme navzájom rozdeľovať a spojiť a budeme jednotní v nastolení mieru,“ zdôraznil Heger.

Korčok v piatok na mimoriadne zasadnutie vlády pripraví aj návrh humanitárnej pomoci Ukrajine.

Ďalej Korčok informoval, že si jeho rezort vo štvrtok predpoludním predvolal ruského veľvyslanca. „Toto je niečo, čo je absolútne neprijateľné,“ povedal Korčok na margo zdôvodnení, prečo Rusko použilo zbrane v Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

348 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #vojna na Ukrajine