Generál Macko v Ide o pravdu: Okamžite musíme 'uzemniť' MiGy na Sliači, a ruských technikov poslať domov

Útok ruskej armády proti Ukrajine šokoval generála Pavla Macka: „Putin rozpútal klasickú celoplošnú vojnu. Po 77 rokoch v Európe,“ povedal v Ide o pravdu.

24.02.2022 19:45
debata (299)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Pavla Macka v relácii Ide o pravdu.

Video

Prečo útok na Ukrajinu je vedený zo vzduchu, na zemi aj na mori? Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka ruská armáda v týchto hodinách realizuje len prípravné operácie.

„Ide o zničenie letísk, veliteľských stanovíšť a celej vojenskej infraštruktúry,“ vysvetlil v relácii Ide o pravdu. Z vojenského hľadiska bude podľa neho nasledovať veľká ofenzíva na celom území, ktorá môže mať za cieľ úplné ovládnutie Ukrajiny.

Macko ale odmieta útoky označiť len za vojenskú operáciu, ako to nazval ruský prezident: „Putin rozpútal klasickú celoplošnú vojnu. Po 77 rokoch v Európe.“

Bývalý generál neskrýval prekvapenie nad tým, že ruská armáda použila rakety stredného a krátkeho doletu.

„Ani Američania a ani Rusi ich už roky nepoužívajú, aj toto je z Putinovej strany demonštrácia začiatku novej studenej vojny,“ zhodnotil Macko. Nevylúčil, že pri chybe sa takáto zbraň môže ocitnúť aj na území Slovenska. Preto je podľa neho dôležité, aby náš vzdušný priestor bol monitorovaný, a zblúdilú raketu by sme vedeli zachytiť.

„Okamžite musíme „uzemniť“ sovietske MiGy, a ruských technikov poslať zo Sliača domov,“ vyzval bývalý generál. Naliehavé varovanie má podľa neho logiku, a nie je namierené proti Rusku. „V strede Slovenska máme bojujúcu stranu, to je nonsens, to nesmie trvať už ani hodinu,“ zdôraznil Macko.

Ako sa bude vojenský konflikt na Ukrajine vyvíjať? Obsadí Rusko celé územie napadnutej krajiny? Čo znamená zvýšená ostražitosť slovenskej armády na tzv. červený stupeň? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s generálom Pavlom Mackom, ktorý bol doteraz najvyššie postavený slovenský vojak v štruktúrach NATO.

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

© Autorské práva vyhradené

299 debata chyba
Viac na túto tému: #generál Pavel Macko #Ide o pravdu