Heger: Európska bezpečnosť je v ohrození

Premiér Eduard Heger vo štvrtok v mimoriadnom príhovore odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine, ktorú označil za neospravedlniteľné barbarstvo. Vyhlásil, že európska bezpečnosť je v ohrození.

24.02.2022 20:39
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (83)

Ruský prezident Vladimír Putin sa inváziou podľa premiéra dopustil zločinu a bude so svojou vládou za to niesť mimoriadne vážne následky.

Heger v príhovore ďalej poznamenal, že Rusko klamalo celý svet, keď jeho predstavitelia tvrdili, že vojenský útok na Ukrajinu nemajú v pláne. „A dnes ruský imperializmus ukázal svoju pravú tvár. Je to tvár, ktorá nepatrí do civilizovaného, mierumilovného sveta,“ vyhlásil slovenský predseda vlády.

Premiér vyjadril silnú podporu a solidaritu ukrajinskému ľudu v zápase o jeho slobodu a nezávislosť. „Solidarizujeme s nimi a budeme im zo všetkých síl spolu s našimi partnermi v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii pomáhať,“ uviedol.

Podľa premiéra sa Európa musí vzoprieť poriadku, ktorý sa jej snaží vnútiť Rusko a prezident Putin. „Ruský diktát je neprijateľný. Snahám o jeho obnovenie sa musíme brániť všetkými prostriedkami. Ukrajinci dnes bojujú aj za nás. Za našu slobodu a zvrchovanosť,“ uviedol v príhovore slovenský predseda vlády.

Európa v súčasnosti podľa Hegera čelí najväčšej kríze od 2. svetovej vojny, v ohrození je podľa neho európska bezpečnosť a Európa musí na to adekvátne reagovať. Heger sa tiež vyslovil za posilnenie slovenských obranných kapacít v súčinnosti s aliančnými partnermi NATO.

Heger v príhovore vyzval slovenských občanov, aby prijali Ukrajincov utekajúcich pred vojnou „ako sa na dobrých susedov patrí.“ „Vláda je pripravená týmto ľuďom pomôcť,“ doplnil Heger.

„Chcem zopakovať – našou absolútnou prioritou je obnoviť mier. Diplomacia však vinou ruského vedenia zlyhala. Je potrebné prijať rázne opatrenia, ktoré budú mať ťažký dopad na ruskú ekonomiku, ale najmä vyšlú jasný signál ruskej verejnosti, že (ruský) prezident Putin zatiahol ich krajinu do nezmyselnej vojny,“ vyhlásil ďalej v príhovore Heger.

V závere príhovoru Heger vyzval na jednotu, varoval pred dezinformáciami, pričom zdôraznil, že podporí tvrdú odpoveď voči Rusku a mobilizáciu všetkých potrebných kapacít na pomoc Ukrajine.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger