Kauza Dobytkár: Pred senát sa postavili aj Bödör, Kvietik a Kožuch

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa začal v piatok proces v kauze Dobytkár. Pred senát sa v prvý pojednávací deň dostavilo osem mužov a zástupcovia piatich firiem. V lavici obžalovaných nechýbali známe mená ako Martin Kvietik, Juraj Kožuch či Norbert Bödör.

25.02.2022 11:10 , aktualizované: 17:06
Norbert Bödör, Kaliňák, Para, Foto: ,
Norbert Bödör (uprostred) s právnikmi Robertom Kaliňákom a Marekom Parom na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 25. februára 2022.
debata (17)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal ešte vlani v auguste obžalobu na osem fyzických a päť právnických osôb. V kauze korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) čelia obžalobe – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Video

Dohodu o vine odmietli

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

Senátu v tejto kauze predsedá sudca Ján Giertli. Proces sa začal s polhodinovým meškaním. Obžalovaní prišli v sprievode svojich obhajcov. Bödöra okrem advokáta Mareka Paru zastupuje aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Keďže Kvietik je momentálne vo väzbe kvôli inej kauze, na súd ho priviezli z Nitry kukláči.

zväčšiť Finančník Martin Kvietik prichádza na... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Kvietik, dobytkár Finančník Martin Kvietik prichádza na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 25. februára 2022

Para hneď na začiatku namietal predsedu senátu, no neúspešne. Keďže do spisu pribudol nový dôkaz vo forme harddisku s nahrávkou, štyria obhajcovia žiadali odročenie pojednávania. Odvolávali sa na to, že nepoznajú obsah tohto dôkazu. Senát im však nevyhovel. Zdôvodnil to tým, že dokladanie dôkazov, ktoroukoľvek stranou, nie je ničím výnimočným.

Dohodu o vine a treste všetci obžalovaní, okrem Miklasa, odmietli. Po krátkej pauze začal prokurátor čítať obžalobu. Tá má až 110 strán, pričom „prelúskanie“ prvými pätnástimi trvalo zhruba hodinu. Pokračovať sa zrejme bude na ďalšom pojednávaní.

Para: Obžaloba má nedostaky

Bödör sa s médiami nerozprával, no Para s Kaliňákom počas prestávky tvrdili, že obžaloba má viacero nedostatkov. „Súd doslova na seba zobral chyby, ktoré sú objektívne vyčítané prokurátorovi. Vzhľadom na to, že v obžalobe vôbec neuviedol meno nášho klienta sa vyviňuje tým, že ho uviedol v akejsi samostatnej časti – nie pri skutku. Teda nežaluje nás za skutok, ale za skutkom. Takú formuláciu som ešte nezažil,“ hovorí Para. Pokračoval, že prokurátorovi chýbajú akékoľvek dôkazy. „Má jedného nepriameho svedka, ktorému dal neprimerané výhody a týmto len maskuje svoje zlyhanie,“ podčiarkol Para.

Video

„Keď naformulujete 95 skutkov, v ktorých ani raz nespomeniete toho, ktorý má byť ako keby páchateľ, znamená to, že o ňom nehovorí nikto, ani žiadny dôkaz,“ povedal Kaliňák. Vraví, že obvinený nemá v obžalobe svoj vlastný skutok, ale nachádza sa na polceste medzi bodom 93 a 94. Poukázal tiež na to, že prokurátor si v súdnej sieni chcel zjednodušiť situáciu. „Aby nemusel čítať ekonomické fakty, lebo tie sú v obžalobe len preto, aby zakryli absolútne nekonkrétne obvinenia. Aj ostatní majú v tejto žalobe vždy nezistené miesto, nezistený čas a nevedia dôvody výberov či prevodov,“ doplnil Kaliňák. Prokurátor sa pred dokončením čítania obžaloby vyjadriť odmietol.

Kvietikov advokát Dušan Ivan podotkol, že so svojím klientom majú sťažené podmienky na prípravu na hlavné pojednávanie. „Lebo žije v obmedzenom priestore s viacerými osobami. Napriek tomu sa pojednávania zúčastňuje a očakáva, že súd ho vykoná korektne a na základe výsledkov dokazovania vydá verdikt,“ povedal s tým, že Kvietik sa cíti byť nevinný. „Namietame vôbec postavenie pred súd. Myslíme si, že obžaloba je protizákonná, bez skutkového dôvodu. Všetko vysvetlíme v mojom podaní a tiež pán Kvietik vo svojej výpovedi,“ dodal obhajca.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárska platobná agentúra #ŠTS #PPA #Norbert Bödör #kauza Dobytkár #Martin Kvietik