Paneurópska VŠ prerušuje vyučovanie. Radičová a jej kolegovia dali výzvu: Zastavme vojnu!

Paneurópska vysoká škola prerušuje svoje vyučovanie a nahrádza vyučovanie diskusiou so študentami o situácii spôsobenej ruskou inváziou.

25.02.2022 11:16
debata (54)

Výzva a vyhlásenie Fakulty masmédií PEVŠ a členov občianskeho združenia Klub 89 k situácii spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu:

"V Európe je vojna a agresorom je Rusko. Ruská invázia na Ukrajinu je bezprecedentným aktom násilia, s ktorým sa odmietame zmieriť. Útok Ruska je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie.

Podporujeme úsilie našich najvyšších ústavných činiteľov, ktorí jednoznačne odmietli ruskú okupáciu Ukrajiny a prihlásili sa k bezpečnostným štruktúram NATO, Európskej únii a úzkej spolupráci s USA.

Súčasťou vojnovej mašinérie Ruska je už dlhodobo šírenie dezinformácií. Dnes je vo vojnovom stave napadnutá Ukrajina, ale hybridná informačná vojna už zúri globálne.

Vyzývame a prosíme všetky médiá a žurnalistov, aby v tejto dobe násilia a konfliktov pristupovali k spracúvaniu informácií zodpovedne. Lži, nenávistná propaganda a úmyselné šírenie nepravdivých či manipulatívnych informácií je ohrozením demokracie aj u nás.

Prosíme, pristupujte k informáciám zodpovedne, uverejňujte len informácie, ktoré ste získali z dôveryhodných zdrojov a overili. A nedávajte priestor ľuďom, ktorí šíria konšpirácie, lži a nenávistnú vojnovú propagandu. Je našou ľudskou a občianskou povinnosťou pristupovať v tomto čase k informovaniu verejnosti zodpovedne. Na každom slove záleží.

Žiadame verejnoprávnu RTVS, aby nedávala priestor vo svojom vysielaní vojnovým štváčom a tým, čo šíria dezinformácie a jednoznačne sa vo svojom vysielaní postavila na stranu demokracie, slobody a ľudských práv, ktoré vojnovým aktom podupali ruské vojenské čižmy.

Obraciame sa na všetkých zodpovedných politikov, aby chránili Slovensko pred zlom, hlasmi nenávistných krikľúňov a dôsledne vymáhali právo v prípadoch, keď ide o zjavné šírenie nenávisti či už na sociálnych sieťach alebo kdekoľvek vo verejnom priestore. Dôsledné dodržiavanie zákonov nás môže pred nenávisťou chrániť.

Paneurópska vysoká škola prerušuje svoje vyučovanie a nahrádza vyučovanie diskusiou so študentami o vzniknutej situácii. Je potrebné hovoriť otvorene a priamo, že vojna, ktorú rozpútalo Rusko, je vojnou, ktorá ohrozuje mier, slobodu a demokraciu na celom svete."

Výzvu za Fakultu masmédií PEVŠ podpísala dekanka Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89.

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Paneurópska vysoká škola #vojna na Ukrajine