Lengvarský pripravuje nemocnice na prílev utečencov pred vojnou

"Na Slovensku máme v našich nemocniciach spolu 31-tisíc lôžok v rámci rozšíreného lôžkového fondu, z ktorého je vyhradených 5 380 lôžok pre potreby ozbrojených síl Slovenskej republiky a požiadavky NATO. Vojnoví migranti, ktorí by potrebovali zdravotnú starostlivosť, budú v súčinnosti s ministerstvom vnútra a operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby umiestnení v najbližšom zdravotníckom zariadení," reaguje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) na súčasnú situáciu na Ukrajine.

25.02.2022 11:35
debata (73)

Podľa neho sa na poskytovaní nemocničnej zdravotnej starostlivosti v prvom rade budú podieľať nemocnice, ktoré sú subjektami hospodárskej mobilizácie v Prešovskom a Košickom kraji, teda najbližšie k ukrajinskej hranici.

Za Košický kraj sú pripravené nemocnice: Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Detská fakultná nemocnica v Košiciach, Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, Nemocnica s poliklinikou v Trebišove, Nemocnica s poliklinikou v Michalovciach, Nemocnica v Rožňave, Psychiatrická liečebňa Plešivec, Východoslovenský onkologický ústav Košice, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice.

Za Prešovský kraj sú pripravené: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov, Nemocnica s poliklinikou v Bardejove, Nemocnica Humenné, Ľubovnianska nemocnica, Nemocnica Poprad, Nemocnica vo Svidníku, Nemocnica Snina, Vranovská nemocnica.

Ako pomôcť ľuďom na Ukrajine

  • Sme spolu – dobrovoľníci ukrajinsko-slovenskej humanitárnej organizácie pomáhajú nemocniciam v Kyjeve a na východe Ukrajiny zabezpečovať lieky, obväzy a ďalší zdravotnícky materiál. Prispieť možno na účet SK36 1100 000­0 0029 4401 8­629.
  • Magna – slovenská humanitárna organizácia poskytuje zdravotnú starostlivosť aj na Donbase. Prispieť možno cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836 v hodnote desať eur. Celú sumu Magna použije na pomoc pre Ukrajinu. Peniaze je možné darovať aj na účet SK87 1111 000­0 0013 3179 3­900.
  • Vráť sa živý – fond na pomoc ukrajinským vojakom. Prispieť možno priamo na ukrajinský účet UA093052990000026004025029786.
  • Slovenská katolícka charita – Organizácia vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! na akútnu pomoc v oblasti konfliktu. Peniaze možno posielať na účet je SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 380.

Lengvarský podotýka, že v hotspotoch, teda miestach, kde sa budú utečenci zhromažďovať, budú aj zástupcovia Červeného kríža a ďalších organizácií.

V rámci záchrannej zdravotnej služby sú ako subjekty hospodárskej mobilizácie určené Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná zdravotná služba Košice, ktoré disponujú 151 stanicami pozemnej záchrannej zdravotnej služby a 7 stanicami leteckej záchrannej zdravotnej služby.

Národná transfúzna služba ako subjekt hospodárskej mobilizácie v prípade potreby zabezpečí krv a transfúzne lieky. „Aj touto cestou vyzývam ako minister zdravotníctva ľudí, aby, ak môžu, išli darovať krv. Pomôže pacientom v nemocniciach aj odhliadnuc od aktuálneho vojnového konfliktu na Ukrajine,“ pokračuje Lengvarský.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Vladimír Lengvarský