Čaputová pred odletom na stretnutie NATO: Putin útočí a my sa chceme efektívne brániť

Vo Varšave sa prezidentka Zuzana Čaputová zúčastní na samite lídrov štátov východného krídla NATO a pripojí sa aj na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie. Pred odletom potvrdila, že krajiny musia vyslať signál obrany a ochrany svojich občanov aj suverenity.

25.02.2022 12:29
Prezidentka čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia na bratislavskom letisku pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie.
debata (203)

„Za posledné hodiny vidíme, že situácia na Ukrajine sa zásadne zhoršuje. Dochádza k útokom na civilistov. Miestom útokov sa stal aj Kyjev, ktorý má vyše troch miliónov obyvateľov. Čítame o zásahoch proti deťom, na nemocnice a iné civilné objekty,“ povedal Čaputová pred odletom. Dodala, že „prezident Putin je nekompromisný, nezastaví ho nič“. „Dochádza k bezprecedentnému útoku, aký sme v novodových dejinách na tomto kontinente po druhej svetovej vojne nezažili,“ podotkla prezidentka.

Video

Predmet rozhovor na oboch samitov je podľa nej jasný. „Čelíme novej bezpečnostnej situácii v Európe a na svete. Nejakým spôsobom na to musíme reagovať. Spôsobom, ktorý bude jasným signálom obrany, ochrany našich občanov a našich suverénnych krajín pred prípadnou agresiou. Situácia je nová, ale jedno je jasné: Putin útočí a my sa chceme efektívne brániť,“ vyhlásila prezidentka.

Ukrajina / Stop War / Čítajte viac EÚ a USA zmrazia majetok Putina a Lavrova, Nemci presúvajú na Slovensko systémy Patriot

Podľa nej sa ukazuje, že hoci boli prijaté nové sankcie voči Rusku, nie sú dostatočné. Napriek tomu nabáda, aby sa situácia riešila v prvom rade za rokovacím stolom.

Ako pomôcť ľuďom na Ukrajine

  • Sme spolu – dobrovoľníci ukrajinsko-slovenskej humanitárnej organizácie pomáhajú nemocniciam v Kyjeve a na východe Ukrajiny zabezpečovať lieky, obväzy a ďalší zdravotnícky materiál. Prispieť možno na účet SK36 1100 000­0 0029 4401 8­629.
  • Magna – slovenská humanitárna organizácia poskytuje zdravotnú starostlivosť aj na Donbase. Prispieť možno cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836 v hodnote desať eur. Celú sumu Magna použije na pomoc pre Ukrajinu. Peniaze je možné darovať aj na účet SK87 1111 000­0 0013 3179 3­900.
  • Vráť sa živý – fond na pomoc ukrajinským vojakom. Prispieť možno priamo na ukrajinský účet UA093052990000026004025029786.
  • Slovenská katolícka charita – Organizácia vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! na akútnu pomoc v oblasti konfliktu. Peniaze možno posielať na účet je SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 380.

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová