U nás sa bojuje za celú Európu, uviedol ukrajinský veľvyslanec Muška a vyzval poslancov na podporu

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v piatok popoludní otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu. V jej úvode vystúpil veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Poslanci ho privítali potleskom. Ešte pred vystúpením zaznela ukrajinská a slovenská hymna.

25.02.2022 13:45 , aktualizované: 13:55
jurik muška parlament Foto: ,
Veľvyslanec Ukrajiny Jurij Muška počas mimoriadneho rokovania NR SR. 25.2.2022
debata (211)

„V slovenskom parlamente vystupujem prvýkrát. Ak sa nemýlim, takú česť veľvyslanci cudzích krajín nemali. Dôvod je však výnimočný,“ povedal ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška. Pripomenul, že sa bojuje o Kyjev. Trosky rakiet dopadli na obydlia ľudí. „Od včerajšieho rána Ruská federácia vypálila vyše 160 balistických rakiet. To sa deje v 21. storočí,“ pokračoval veľvyslanec s tým, že Rusko útočí na suseda.

„Od polnoci na Kyjev smerujú tanky. Naše ozbrojené sily ich zastavili. Ale boje pokračujú pozdĺž hranice s agresorom. Ak niekto dúfa, že sa ho nedotknú následky týchto bojov, tak musím povedať, že okupanti dobyli Černobyľ,“ zdôraznil Muška. Ak by ruskí vojaci začali strieľať na jadrové reaktory, „bude to katastrofa“.

VIDEO: V parlamente vystúpil ukrajinský veľvyslanec v SR Jurij Muška.
Video

„Táto vojna ohrozuje celú Európu. Naše ozbrojené sily chránia nielen Ukrajinu, ale celý európsky priestor,“ povedal veľvyslanec s tým, že rakety dopadli necelých dvesto kilometrov od slovensko-ukrajinskej hranice.

Hovoril ďalej o uvalení tvrdých sankcií voči agresorovi. Vyzdvihol pochod v Bratislave, ktorým ľudia podporili Ukrajinu.

„Vyzývam vás, aby ste všetkými spôsobmi podporili Ukrajinu a jej európske ambície,“ povedal Muška poslancom. Hovoril o humanitárnej aj vojenskej pomoci. „Naši občania sú nútení opúšťať svoje domovy. Sme vám vďační za pomoc, ktorú im poskytujete,“ poďakoval sa Muška.

Poslancov ešte raz vyzval, aby „neotáľali s účinnou pomocou Ukrajine – zbraňami, financiami, humanitárnou pomocou“. Požiadal o pomoc pri ochrane mieru. „Budeme bojovať do konca. Sláva Ukrajine,“ zakončil svoj prejav. Poslanci mu vytrvalo tlieskali.

Ukrajina / Stop War / Čítajte viac EÚ a USA zmrazia majetok Putina a Lavrova, Nemci presúvajú na Slovensko systémy Patriot

Parlament má tiež prijať vyhlásenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine. Poslancov zároveň čaká rokovanie o legislatíve reagujúcej na situáciu na Ukrajine. Na rokovanie NR SR prišli aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Parlament by mal podľa návrhu vyhlásenia odsúdiť „nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine“. V prípade schválenia vyhlásenia chce NR SR požiadať Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny.

Návrh zákona, ktorý vláda odobrila na dopoludňajšom rokovaní, sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Legislatívou sa navrhuje, aby bolo možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Novela zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska. Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu „blokovania“.

Ako pomôcť ľuďom na Ukrajine

  • Sme spolu – dobrovoľníci ukrajinsko-slovenskej humanitárnej organizácie pomáhajú nemocniciam v Kyjeve a na východe Ukrajiny zabezpečovať lieky, obväzy a ďalší zdravotnícky materiál. Prispieť možno na účet SK36 1100 000­0 0029 4401 8­629.
  • Magna – slovenská humanitárna organizácia poskytuje zdravotnú starostlivosť aj na Donbase. Prispieť možno cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836 v hodnote desať eur. Celú sumu Magna použije na pomoc pre Ukrajinu. Peniaze je možné darovať aj na účet SK87 1111 000­0 0013 3179 3­900.
  • Vráť sa živý – fond na pomoc ukrajinským vojakom. Prispieť možno priamo na ukrajinský účet UA093052990000026004025029786.
  • Slovenská katolícka charita – Organizácia vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! na akútnu pomoc v oblasti konfliktu. Peniaze možno posielať na účet je SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 380.

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vojna na Ukrajine