V kauze šikany v Miloslavove padlo obvinenie

Polícia obvinila „hlavnú aktérku" kauzy detskej šikany v obci Miloslavov v okrese Senec. Obvinenie sa týka skutkov výtržníctva a ublíženia na zdraví.

25.02.2022 14:57 , aktualizované: 16:56
Miloslavov Alžbetin Dvor šikana alkohol... Foto: ,
Areáli bývalého družstva v Alžbetinom dvore v Miloslavove
debata (7)

Informuje o tom portál televízie Joj noviny.sk. Tínedžerke podľa portálu hrozí trest do päť rokov väzenia, pri neplnoletých osobách sa však trestná sadzba znižuje na polovicu.

„Pritom ide o to dievča, ktoré zavolalo záchranku pre šikanované dievča," uvádzajú noviny.sk s tým, že vo veci je stále otvorená možnosť prekvalifikovania skutkov na základe ďalších zistení.

Incident sa odohral v januári. Tínedžeri mali vlákať iba 11-ročné dievča do areálu bývalého družstva v Alžbetinom dvore, kde ju mali zbiť, opiť a ešte si to nahrali na mobil. Tínedžerka skončila po incidente v nemocnici.

Hovorca Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Dalibor Skladan potvrdil, že uznesením vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave bolo vznesené obvinenie mladistvej E. M. za prečin ublíženia na zdraví a prečin výtržníctva. „Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava vyhodnotila predmetné uznesenie o vznesení obvinenia ako zákonné a dôvodné. V danej trestnej veci bolo ukončené znalecké dokazovanie v odbore zdravotníctva a psychológie," povedal hovorca.

Na základe pokynu dozorovej prokurátorky bude podľa Skladana pribraný do konania znalec z odboru zdravotníctva – odvetvia psychiatrie, za účelom posúdenia následkov na duševnom zdraví maloletej poškodenej A. N. Znalec má konkrétne zistiť, či trpí posttraumatickou stresovou poruchou, čo by v prípade potvrdenia malo vplyv aj na sprísnenie právnej kvalifikácie.

„V súčasnosti naďalej prebieha znalecké dokazovanie Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru v Bratislave k obsahu zaistených mobilných telefónov, čo môže mať rovnako vplyv na rozšírenie právnej kvalifikácie," vysvetlil Skladan. Zároveň doplnil, že Krajská prokuratúra Bratislava koná aj v civilnej oblasti a prostredníctvom príslušného Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, konkrétne zisťuje pomery v rodinách maloletých osôb, ktoré mohli mať účasť na skutku. „Rozhodnutím príslušného súdu bolo začiatkom mesiaca február 2022 nariadené neodkladné opatrenie o umiestnení maloletého M. D. do špecializovaného diagnostického zariadenia," dodal hovorca GP SR.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #šikana #Miloslavov