Poslanci odsúdili agresiu Ruska. Trvalo im to dve hodiny

Takmer dve hodiny rokovali poslanci na mimoriadnej schôdzi o vyhlásení podpory Ukrajine. Poslanci si totiž opäť medzi sebou vybavovali účty. Pokrikovali na seba, bučali, vytýkali si svoje predchádzajúce postoje... Nakoniec poslanci schválili aj súbor novelizácií, ktoré reagujú na situáciu v Ukrajine. Štát môže vyhlásiť mimoriadnu situáciu, ale aj vypnúť nebezpečný obsah na internete.

25.02.2022 16:07 , aktualizované: 23:11
debata (292)

Predsedajúci Gábor Grendel (OĽaNO) ich musel viackrát vyzývať, aby sa nehádali, držali veci, ba aj nasadili respirátory. Takže schválenie jednoduchého vyhlásenia trvalo dve hodiny.

Nakoniec za vyhlásenie zahlasovalo 112 zo 113 poslancov v rokovacej sále. Nehlasoval Ľudovít Goga z hnutia Sme rodina. Na hlasovaní chýbal celý poslanecký klub ĽSNS i niekoľko zákonodarcov z každého klubu. Viacerí poslanci boli z rokovania ospravedlnení. Vyhlásenie podporili aj opoziční poslanci zo Smeru a poslanci pôsobiaci v mimoparlamen­tnom Hlase.

Národná rada vo vyhlásení odsúdila vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Vyjadruje tiež solidaritu s ukrajinským národom. Národná rada vo vyhlásení potvrdila, že územie samozvaných republík Doneck a Luhansk sú naďalej zvrchovaným územím Ukrajiny.

jurik muška parlament Čítajte viac U nás sa bojuje za celú Európu, uviedol ukrajinský veľvyslanec Muška a vyzval poslancov na podporu

Uvádzame plné znenie textu Vyhlásenie Národnej rady SR k vojenskej agresii Ruskej federácie proti Ukrajine.

Národná rada Slovenskej republiky:

  1. Čo najdôraznejšie odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine.
  2. Zdôrazňuje, že ruská vojenská agresia proti Ukrajine – nezávislému a suverénnemu štátu – je hrubým pošliapaním medzinárodného práva a princípov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memoranda, Parížskej Charty a Základnej zmluvy NATO – Rusko. Kroky Ruskej federácie nebezpečným spôsobom podkopávajú európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu.
  3. Žiada Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila vojenské operácie a bezpodmienečne stiahla všetky ozbrojené sily a vojenskú techniku z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.
  4. Žiada Ruskú federáciu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu a úprimne hľadala riešenia mierovou cestou.
  5. Vyzýva Ruskú federáciu, aby plne rešpektovala medzinárodné humanitárne právo a umožnila bezpečný a nerušený humanitárny prístup a pomoc všetkým osobám v núdzi.
  6. Potvrdzuje, že územia samozvaných republík Doneck a Luhansk sú naďalej zvrchovaným územím Ukrajiny, rovnako ako Krym.
  7. Odsudzuje tragické straty na životoch a ľudské utrpenie spôsobené agresiou, za ktorú nesie Ruská federácia plnú zodpovednosť a vyjadruje solidaritu s obeťami.
  8. Vyjadruje plnú podporu Ukrajine a jej občanom a vyjadruje sústrasť nevinným obetiam tejto agresie. Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie, politickej nezávislosti, štátnej suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú kľúčové aj pre Slovensko.
  9. Opakuje svoju neochvejnú podporu pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.
  10. Zdôrazňuje, že občania Slovenskej republiky sú solidárni so susedným ukrajinským národom a plne podporujú jeho právo slobodne si vybrať svet, v akom chcú pokojne žiť a prosperovať. Sme zároveň presvedčení, že prebiehajúca agresia neodráža vôľu väčšiny ruského národa. Ruský národ si nezaslúži, aby ho jeho politické vedenie viedlo do medzinárodnej izolácie a ekonomickej krízy.
  11. Stojí pri ľude Ukrajiny a jej demokraticky zvolených predstaviteľoch.

Vyhlásenie predložili poslanci Michal Šipoš (OĽANO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina).

V druhej časti schôdze poslanci schválili v zrýchlenom legislatívnom procese súbor zmien, ktoré s týkajú zrýchleného azylového konania. Ide o poskytnutie dočasného útočiska utečencom pred vojnou na Ukrajine.

V novele zákona o civilnej ochrane sa vytvoril právny rámec na vyhlásenie mimoriadnej situácie v prípade, ak bude prílev utečencov nadmerný. V podstate tak bude môcť vláda mobilizovať priestory na ich ubytovanie, nevyhnutnú dopravu, zabezpečenie zdravotníckej starostlivosti. A bude môcť v tomto smere ukladať aj pracovnú povinnosť.

Poslanci sa zasekli pri návrhu, ktorý sprísňuje kybernetickú bezpečnosť a zavádza blokovanie škodlivého obsahu na internete.

Opoziční poslanci tento návrh pokladajú za zavádzanie cenzúry. Ale ani koaliční poslanci si neboli veľmi istí, či a najmä dokedy by malo toto obmedzenie platiť. Pôvodný návrh totiž hovoril o konci tohto roka.

Nakoniec prešiel pozmeňujúci návrh a polícia bude môcť požiadať NBÚ o zablokovanie škodlivého obsahu do konca júna tohto roka.

Ukrajina / Stop War / Čítajte viac EÚ a USA zmrazia majetok Putina a Lavrova, Nemci presúvajú na Slovensko systémy Patriot

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vojna na Ukrajine