Od 12. na Slovensku platí mimoriadny stav

Od soboty 26. januára od 12. hodiny platí na Slovensku mimoriadna situácia v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Na Ukrajinu posiela Slovensko naftu, letecký benzín a muníciu. Prísť by mali aj spojenci, približne tisíc vojakov.

26.02.2022 11:21 , aktualizované: 13:52
Eduard Heger a Jaroslav Naď Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (232)

Od soboty 26. januára od 12. hodiny platí na Slovensku mimoriadna situácia v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine.

Ministerstvo zdôvodňuje vyhlásenie mimoriadnej situácie „hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky“.

Na mimoriadne sobotňajšie rokovanie vlády návrh na vyhlásenie mimoriadnej situácie predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Poslanci len v piatok v noci schválili potrebnú legislatívu a prezidentka Zuzana Čaputová novelu, ktorá sa týka agresie na Ukrajine, podpísala v sobotu ráno.

Podľa zdôvodnenia návrhu „vláda vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja“.

Počas mimoriadnej situácie bude možné pripraviť podmienky na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky.

„V skutočnosti sa nič nemení, Slovensko zostáva v mimoriadnej situácii. Veď sme v mimoriadnej situácii už dva roky kvôli covidu. Teraz to bude v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Navonok sa nič nemení,“ vysvetlil premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Aktivuje sa tak najmä možnosť udeľovania štatútu dočasného útočiska na Slovensku pre utečencov pred vojnou.

Heger spresnil, že Ukrajinci môžu na územie EÚ vstúpiť na 90 dní. Štatút dočasného útočiska im umožní zostať v bezpečí dlhšie.

„Mimoriadna situácia neznamená dôvod na paniku a obavy,“ povedal Heger s tým, že sa zmenili len dôvody vyhlásenia mimoriadneho stavu.

Na margo slovenských obyvateľov, ktorí ponúkajú napríklad ubytovanie pre utečencov, Heger povedal: Ľudia, som na vás hrdí." Dodal, že v najbližších hodinách sa pripraví pomoc aj pre tých, ktorí chcú pomôcť utečencom. „Predbiehajú štát, ale o tom je občianska spoločnosť,“ dodal predseda vlády.

Na techniku by sme šetrili roky

„Urobíme všetko preto, aby sme ochránili bezpečnosť Slovenska a jeho obyvateľov. Niet sa čoho báť,“ vyhlásil po rokovaní vlády premiér Heger s výzvou, aby ľudia nepodliehali rôznym fámam, poplašným či falošným správam.

„Sme súčasťou NATO a ochrana je veľká. Sme jednotní, organizovaní a sme silní,“ povedal premiér.

Podľa predsedu vlády bol dosiaľ rezort obrany na chvoste záujmu. „Ak by Slovensko bolo v situácii ako Ukrajina, ako by sme sa vedeli chrániť? Na dodanie stíhačiek čakáme, len teraz sa rozbehlo obstarávanie mechanizovanej techniky,“ pripomenul s tým, že sa podarilo vyrokovať prítomnosť spojeneckých vojsk na Slovensku spolu s technikou, ktorú „by sme obstarávali roky a šetrili by sme na ňu ďalšie roky“.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že na Slovensku vládne vláda, ktorá „jasne vie, čo znamená naša účasť v NATO, čo znamená agresia a že to vykonáva Ruská federácia na Ukrajincoch“.

Pomoc Ukrajine

Šéf rezortu obrany potvrdil, že vláda schválila jednohlasne pomoc Ukrajine. „Už v predchádzajúcich týždňoch sme na základe priamej žiadosti Ukrajiny rozhodli, že pošleme odmínovacie zariadenia a zdravotnícky materiál v hodnote viac ako 1,7 milióna eur. Presne to, čo Ukrajina potrebuje a čo si žiadala, to im pošleme aj teraz,“ zdôraznil Naď.

Spresnil, že na Slovensko na Ukrajinu posiela 10 miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu v hodnote vyše 8 miliónov eur. Ďalej 12-tisíc kusov 120-mm munície v hodnote približne 2,6 miliónov eur. V sobotu vláda schválila pomoc v hodnote vyše 10 miliónov eur.

„Verte mi, že presne vieme, čo Ukrajina potrebuje,“ dodal Naď s tým, že 27 krajín NATO z 30 pomáha vojenským materiálom Ukrajine.

Naď nevedel spresniť, kedy presne materiál odíde na Ukrajinu.

Prídu spojenci

„Slovenská republika pripravuje zapojenie našich spojencov NATO do predsunutej prítomnosti spojencov na našom území,“ povedal Naď.

„Kiež by sme mali v minulom volebnom období mali tak strategicky uvažujúcich politikov ako mali v Pobaltí a Poľsku. Dnes by sme mohli mať tak ako v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku špičkové technologické zariadenia, ktoré ochraňujú ich územie. Vláda vtedy podceňovala hrozbu, ktorá je dnes úplne viditeľná, tak takéto rozhodnutie neurobila. Dnes sa Slovenská republika pridala k Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku a pripravuje zapojenie spojencov NATO do predsunutej prítomnosti aj na území Slovenska,“ vysvetlil minister obrany.

Nemecko bude „robustne“ participovať dodaním systémov Patriot. „Sú to sofistikované, moderné a veľmi účinné systémy protivzdušnej obrany,“ spresnil s tým, že tieto systémy stoja okolo 600 miliónov eur. Spolu s nimi príde aj personál z Nemecka a Holandska.

„Prebiehajú veľmi konkrétne diskusie s viacerými krajinami. Okrem Nemecka, Holandska, je to Česká republika, Poľsko a Slovinsko. Môžem potvrdiť, že sme požiadali USA o zabezpečenie pasívnych senzorov na ochranu hranice Sentinel. Ak by súhlasili s tým, že nám nasadia tieto systémy na východnej hranici, tak s nimi by mala prísť aj 40-členná jednotka, ktorá sa bude o tieto systémy starať,“ povedal Naď.

Dodal, že v najbližších týždňoch bude žiadať vládu a parlament o súhlas s prítomnosť spojencov, malo by ísť o 1 200 vojakov. Súčasťou predsunutej jednotky by malo byť aj tristo slovenských vojakov, čiže by mala okolo 1 500 členov tejto jednotky.

Viackrát zdôraznil, že na Slovensko by mala prísť technológia v hodnote vyše miliardy eur. „Zadarmo, od našich spojencov, lebo všetkým nám záleží na posilnení východnej hranice,“ prizvukoval Naď.

VIDEO: Kedy prídu spojenci na Slovensko?

Predpokladá, že spojenci by mohli prísť v priebehu dní a týždňov. O súhlas s prítomnosťou spojencov by mal Naď požiadať parlament už na marcovej schôdzi.

„Prví by mohli prísť už v marci,“ povedal s tým, že do dvoch mesiacov by tu mali byť spojenci aj s technikou.

„Tieto jednotky tu budú na to, aby chránili bezpečnosť nášho obyvateľstva,“ zdôraznil Heger s tým, že verí, že „boje na území Slovenska nebudú“. Príchod spojencov treba podľa neho chápať ako signál na ochranu mieru.

Spojenci budú pôsobiť na viacerých lokalitách, ale primárne vo vojenských priestoroch. Vojaci z tejto jednotky by mohli byť prítomní budú aj na slovensko-ukrajinskej hranici.

Kto ochráni slovenské nebo?

Podľa ministra obrany Naďa by sa mala veľmi rýchlo skončiť prevádzka ruských stíhačiek MiG 29 na Sliači a odísť by mali veľmi rýchlo aj technici, ktorí sa o stroje starajú.

V tomto smere považuje za veľmi zlé, že Slovensko je závislé od Ruska. „Hlavne tá závislosť na ruskej vojenskej technike je neprijateľná,“ upozornil s tým, že aj preto by na Slovensko mali prísť protiletecké systémy Patriot. Keď prídu, môže sa Slovensko zbaviť starých protileteckých systémov z Ruskej federácie. „Nemôžeme sa ich zbaviť okamžite a mali tu bezpečnostnú medzeru,“ vysvetlil.

Vrtuľníky MI-17 Slovensko dokáže opravovať samo v Leteckých opravovniach Trenčín. Podľa Naďa dolietajú, keď sa im skončí životnosť, a Slovensko sa začne orientovať na bojové vrtuľníky Black Hawk.

Kto sa bude starať o ochranu slovenského vzdušného priestoru zatiaľ nechce Naď špecifikovať s tým, že ešte prebiehajú rokovania na túto tému. „Ale išlo by o geograficky veľmi blízkeho spojenca,“ naznačil Naď.

Naď: Nemobilizujeme

„Veľmi pekne prosím ľudí, aby nepodliehali klamstvám,“ povedal Naď. Tvrdí, že sa šíri klamstvo, že na Slovensku bude mobilizácia. „Je to klamstvo, ktoré sa šíri. Ide zjavne o koordinovaný systém strašenia, že prebieha mobilizácia civilného obyvateľstva na Slovensku,“ zdôraznil Naď.

„Zvýšili sme bojovú pohotovosť a pripravenosť ozbrojených síl, ale v súvislosti s prílevom vojnových utečencov, aby sme pomáhali Policajného zboru. Civilné obyvateľstvo nevoláme ani v rámci záloh, a už vôbec nie v rámci mobilizácie,“ do­dal.

Šíritelia takýchto správ podľa neho „môžu očakávať návštevu, lebo bezpečnostné zložky pátrajú po ľuďoch, ktorí toto spustili“.

Na otázku, dokedy chce Slovensko akceptovať prítomnosť ruského veľvyslanca na Slovensku, Heger upozornil, že niektoré kroky musia byť koordinované a zladené s ďalšími krajinami. „Aby ten signál smerom k Ruskej federácii bol jednoznačný a silný,“ dodal.

Spoločný postup sa týka aj prijímania sankcií voči Rusku. „Je dôležité, aby sme zostali jednotní,“ zdôraznil predseda vlády aj v súvislosti o úvahách, že Rusko bude vyradené z platobného systému SWIFT.

Diplomatický konvoj – 15-členná kolóna slovenských a slovinských vozidiel, ktorý vyrazil z Kyjeva, v týchto chvíľach je v Rumunsku. Podľa Naďa budú pokračovať ďalej. Zastupiteľský úrad na Ukrajine zostal funkčný, povedal minister obrany. Dôvodom je, že na Ukrajine stále zostáva skupina Slovákov.

VIDEO: TB po mimoriadnom rokovaní vlády v sobotu 26. 2. 2022.
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

© Autorské práva vyhradené

232 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #konflikt na Ukrajine #mimoriadny stav