Zmeko: Kremeľ sa prerátal, boje na Ukrajine nejdú podľa plánov

Prebiehajúce boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Ruskej federácie. Ukrajinci podľa neho kladú tvrdý odpor na hlavných smeroch postupu ruských vojsk a spôsobujú protivníkovi citeľné straty.

26.02.2022 14:51
Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Foto: ,
Prilba vojaka s dierou po guľke je položená vedľa horiacich vojenských vozidiel 26. februára 2022 v Kyjeve.
debata (323)

„Naši ukrajinskí kolegovia, ktorým velí hlavný veliteľ ozbrojených síl, generálplukovník Valerij Zalužnyj, veľmi premyslene manévrujú s cieľom spomaliť a zastaviť prvé sledy na hlavných smeroch,“ vyhlásil Zmeko s tým, že sa to evidentne darí vďaka bezprecedentnej odvahe ukrajinských vojakov.

Ruský vojenský útok na Ukrajine je podľa OS SR zameraný na opätovné zaradenie Ukrajiny do ruskej sféry vplyvu. „Vojenský postup agresora na všetkých smeroch zatiaľ nedosahuje vytýčené operačno-taktické ciele. Ozbrojené sily Ukrajiny, ako aj ďalšie bezpečnostné zložky, preukázali vysokú mieru profesionality a pripravenosti brániť svoju vlasť,“ skonštatoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

VIDEO: Takto ešte pred inváziou cvičila ruská námorná pechota boj v meste. Zábery prinieslo Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

Video

K ozbrojenému odporu sa podľa OS SR pridávajú aj obyčajní občania, ktorí bojujú v radoch jednotiek teritoriálnej obrany. Vo viacerých mestách (Černigov, Charkov, Sumy, predmestia Kyjeva) prebieha boj aj v zastavaných aglomeráciách, čo anuluje prevahu protivníka v ťažkej technike a vo vzduchu. „Bohužiaľ, takýto boj vytvára aj straty medzi civilným obyvateľstvom, keďže ostreľované sú aj ciele v husto osídlených častiach miest či v ich blízkosti,“ priblížil Zemanovič.

kyjev Čítajte viac Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov

Dôraz ruských vojenských operácií je podľa jeho slov položený na elimináciu ukrajinskej vládnej moci v hlavnom meste Kyjev, ktoré má byť obkľúčené a obsadené. „Očakávame vznik pouličných bojov s množstvom obetí civilného obyvateľstva. Ďalšie operácie sa pravdepodobne budú rozvíjať na odeskom, záporožskom, mariupoľskom a kramatorskom smere,“ poznamenal Zemanovič.

OS SR avizujú, že pre šírenie rôznych informácií budú v pravidelných intervaloch zverejňovať informácie o aktuálnej vojenskej situácii na Ukrajine.

Vladimir Putin Čítajte viac Energetický analytik: Absolútnou prioritou je určite zníženie závislosti od Putina a jeho rozmarov a vydierania
323 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine