Prieskum: Až štvrtina ľudí si myslí, že za vojnu na Ukrajine môžu USA

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA.

26.02.2022 19:35
Ukrajina Moldasko Rusko Invázia Spustenie Foto: ,
Vozidlá s ukrajinskými utečencami čakajú v kolónach na ukrajinskom-moldavskavskom priechode Mayaky-Udobne 26. februára 2022.
debata (490)

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1 000 respondentov v piatok.

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje 8,9 percenta Slovákov medzinárodnej organizácii NATO. Vinníkmi sú aj Ukrajina (7,8 percenta) a Európska únia (päť percent). Respondenti mohli súčasne označiť aj viac odpovedí, vyše 16 percent z nich sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť.

Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Čítajte viac Zmeko: Kremeľ sa prerátal, boje na Ukrajine nejdú podľa plánov

Zodpovednosť za vojnu Rusku pripisuje 79 percent respondentov z Bratislavského kraja. Vysokú mieru zodpovednosti prisudzujú Kremľu aj ľudia z Trnavského (71 percent) a Trenčianskeho kraja (66 percent). Rusko ako vinníka vidia viac v Košickom kraji (66 percent), v Nitrianskom kraji to tak vidí 59 percent ľudí.

Viac ako štvrtina ľudí je presvedčená, že dôsledkom vojny na Ukrajine nebude v blízkej budúcnosti vojna na Slovensku. Takmer polovica respondentov si myslí, že vojna „asi nebude.“ Trinásť percent ľudí uviedlo, že vojna „asi bude“ a len tri percentá ju očakávajú s určitosťou.

kyjev Čítajte viac Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov
490 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #USA #vojna na Ukrajine