Heger ponúkol Bratislavu pre mierové rokovania, Ukrajine posielame protitankové strely

Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

27.02.2022 13:55 , aktualizované: 15:28
naď Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády 27. februára 2022.
debata (149)

„Ukrajina nebojuje za seba, ale aj za nás. Muži v odvahe bojujú za naše hodnoty. Za hodnoty slobody, demokracie, za právo rozhodnúť sa o svojej budúcnosti,“ povedal Heger s tým, že pre Ukrajinu chcú mier, a to je dôvod, prečo Bratislavu ponúkol ako miesto mierového rokovania.

Dokazujú to podľa neho blízke susedské vzťahy a pravidelný kontakt, ktorý s ukrajinskou vládou máme. „Slovensko je tomuto návrhu naklonené a rado prispeje aj takýmto krokom k dosiahnutiu mierového stavu na Ukrajine,“ doplnil Heger na sociálnej sieti.

charkov Čítajte viac Štvrtý deň: Putin aktivoval jadrové rakety, EÚ nakúpi Ukrajine zbrane

Vláda počas nedeľného rokovania odklepla Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Ide o reakciu na sobotný večerný telefonát Hegera s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Spýtal som sa ho, ako vie Slovensko ešte pomôcť. Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia a preto som na nedeľu okamžite zvolal vládu, aby sme mohli čím skôr na žiadosť reagovať,“ vyhlásil ešte v sobotu predseda vlády.

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní uviedol, že Slovensko Ukrajine dodá systémy protivzdušnej obrany a tiež protitankové strely. Doplnil, že ide o vybavenie, ktoré ukrajinská strana požadovala a Slovensko bolo schopné ho dodať.

„Celkovo ide o materiál, ktorý má hodnotu 4,5 milióna eur" povedal Naď. Dodal, že ak bude Slovensko môcť pomôcť znova, opäť tak urobí. „To čo dnes sa deje na Ukrajine je zápas Ukrajincov nie len za svoju krajinu, ale aj za budúcnosť celej Európy," vyhlásil minister.

„Napriek opakovaným tvrdeniam Ruskej federácie, že odmieta akékoľvek agresívne zámery, 21. februára 2022 Ruská federácia uznala nezávislosť dvoch separatistických oblastí tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, čím došlo k porušeniu medzinárodného práva a opätovnému narušeniu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," konštatuje vláda s tým, že následne sa Rusko dopustilo nevyprovokovanej vojenskej agresie.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger