Čaputová: Ukrajina potrebuje mať perspektívu členstva v EÚ

Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kade na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

27.02.2022 14:56
debata (40)

Ocenila solidaritu Slovákov, ktorí im pomáhajú. Upozornila tiež, že Ukrajina potrebuje veľmi jasný signál od západného spoločenstva a deklarovala podporu jej vstupu do Európskej únie.

Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, podľa nej potrebuje veľmi jasný symbol prijatia západným spoločenstvom. Konštatovala, že Ukrajina dnes nebojuje len o svoju územnú celistvosť, ale ide aj o demokratické hodnoty. „Čiže v tomto zmysle Ukrajina bojuje aj za nás. A myslím si, že si zaslúži jasný signál prijatia aj zo strany Európskej únie,“ konštatovala Čaputová.

Vzhľadom na situáciu má SR podľa nej i naďalej vyvíjať snahy, a to aj prostredníctvom sankcií, aby ruský prezident pristúpil k rokovaniam a zastavil boje. „Myslím si, že všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou Vladimira Putina. Celosvetové spoločenstvo sa na to pozerá. A myslím si, že nikdy sme neboli jednotnejší, ako sme teraz, či už ide o NATO alebo Európsku úniu. Ak sa nás Vladimir Putin snažil rozdeliť, tak toto sa mu nepodarilo,“ povedala.

Prezidentka navštívila obec Ubľa a hraničný priechod, kde sa stretla sa s utečencami, dobrovoľníkmi, starostami a ďalšími, ktorí pomáhajú zvládať príliv ľudí utekajúcich pred vojnou. Potrebné je podľa nej čo najviac skracovať čakacie doby pre utečencov na hraniciach, pripomenula, že ide hlavne o ženy a deti.

„Musím povedať, že som hrdou prezidentkou SR. Tá hrdosť spočíva v tom, že som vďačná za všetku tú solidaritu, ktorú preukazujú Slováci a Slovenky v týchto ťažkých časoch. Práve tu na východnej hranici som videla skvelú spoluprácu medzi samosprávou, štátnou správu, charitou, dobrovoľníkmi, tretím sektorom. Za to im patrí veľké ďakujem,“ povedala.

Zároveň v Ubli odovzdala materiálnu pomoc Slovenskému Červenému krížu (SČK), ktorá je darom Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Želanie, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine, vyjadrila už skôr na sociálnej sieti.

„Slováci potvrdili svoju európsku voľbu v dlhom a náročnom prístupovom procese s Európskou úniou. Ukrajinci si už dávno zvolili svoj európsky kurz a my musíme konečne reagovať: nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,“ napísala Čaputová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu po telefonáte s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom na rovnakej platforme vyzval, aby sa v súčasnom „rozhodujúcom momente raz a navždy ukončila dlhoročná diskusia a rozhodlo o členstve Ukrajiny v EÚ“.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová