Pokračovanie článku: Kočner znovu pred súdom. Opäť riešia Kuciakovu vraždu a prípravu vrážd prokurátorov

Obžaloba

Spolu s Kočnerom, Zsuzsovou je z pôvodnej skupiny obžalovaný aj Tomáš Szabó. Zoltán Andruskó a Miroslav Marček sa k skutkom priznali a boli preto vyčlenení na samostatné konanie. Do obžaloby v súvislosti s prípravou troch vrážd pribudli Dušan Kracina a Darko Dragič z Bosny a Hercegoviny. Informácie, že skupina okolo Kočnera a Zsuzsovej mala pripravovať aj likvidáciu dvoch prokurátorov a advokáta sa objavili už krátko po tom, čo na konci septembra 2018 polícia pri rozsiahlych akciách zadržala štyroch podozrivých z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice. Štvorici zo Žitného ostrova bolo vznesené obvinenie ešte koncom augusta 2019, Kočner bol to prípadu pridaný až v júni 2021, teda dva týždne po tom, čo Najvyšší súd zvrátil odslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy novinára.

Okrem prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej obsahuje obžaloba ďalšie tri body. Prvým je prípravy vraždy vtedy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica, druhým príprava vraždy vtedajšieho prvého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Tretím je obstarávanie zbraní, ktoré mali byť na vraždy použité.

Začiatok prípravy vrážd prokurátor kladie do leta roku 2017. Vtedy mal podľa obžaloby Kočner osloviť Zsuzsovú s požiadavkou na odstránenie vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a dnes generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten sa totiž stíhal Kočnerove ekonomické kauzy. „Som absolútne presvedčený, že príprava úkladnej vraždy mojej osoby a aj mojej rodiny, súvisela s mojou prácou. Som presvedčený aj o tom, že v konečnom dôsledku príde aj k obvineniu hlavného objednávateľa, vami spomínaného kvázipodnikateľa, s ktorého osobou súvisia aj prípady, v ktorých som bol činný ako prokurátor. Trend konania v týchto trestných veciach som totiž určoval práve ja. K zadaniu objednávky na moju vraždu malo prísť práve krátko po tom, ako som špeciálnemu prokurátorovi odovzdal stanovisko o preskúmaní zastavenia trestného stíhania vo veci Donovaly,“ priblížil Žilinka ešte v októbri 2020 v rozhovore pre Pravdu.

Išlo o prevody nehnuteľností s cieľom neoprávneného uplatňovania dane z pridanej hodnoty. „Myslím, že práve táto kauza je alfou a omegou. Tých 13 strán môjho stanoviska považujem za zakladajúci dokument spoločenskej zmeny, ku ktorej neskôr na Slovensku došlo, žiaľ aj s nešťastnou udalosťou – smrťou dvoch mladých ľudí. Práve kauzy Donovaly a Technopol service, o ktorých paralelne písal aj nebohý Ján Kuciak, sú tým dôvodom, pre ktorý som mal byť a Ján Kuciak bol zavraždený. O tom som presvedčený,“ dodal vtedy Žilinka.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Alena Zsuzsová