Pokračovanie článku: Kočner znovu pred súdom. Opäť riešia Kuciakovu vraždu a prípravu vrážd prokurátorov

Samopal či bomba?

Na Šufliarskeho likvidáciu sa Marček so Szabóm začali pripravovať obhliadkou jeho domu v neďalekej Dunajskej Lužnej. Andruskóvu výpoveď sa v tejto časti podarilo spoľahlivo overiť. Jeho výpoveď sa overovala aj pomocou kamerových záznamov z okolia Šufliarskeho domu. Bol na nich zaznamenaných pohyb dvojice a potvrdilo sa, že boli na obhliadke terénu.

Spôsob vykonania mal vyzerať ako mafiánska poprava. Páchatelia chceli na vtedajšieho druhého muža prokuratúry použiť efektný spôsob likvidácie. Zvažovali rozstrieľanie auta alebo použitie bomby. Obstarali si aj samopal Škorpión, ktorý mali získať od Adama Huszlicsku a ten zas od Davida Szökeho, ktorí za to boli v novembri 2020 dohodou o vine a treste už aj právoplatne odsúdení. Napokon sa páchatelia mali rozhodnúť pre bombu, ktorú však nevedeli získať. „K dokonaniu objednaných vrážd nedošlo len zhodou náhod,“ poznamenal v auguste 2019 Šurliarsky.

„K usmrteniu Šufliarskeho nedošlo iba v dôsledku zadržania obvinených v súvislosti s úkladnou vraždou nebohého Jána Kuciaka a jeho partnerky,“ potvrdil aj dozorový prokurátor prípadu. Po tom, čo líder OĽaNO Igor Matovič v marci 2019 zverejnil časť z Šufliarskeho komunikácie s Kočnerom, sa funkcie prvého námestníka Generálnej prokuratúry k 1. aprílu vzdal.

Dôkaznú situáciu posilnil v októbri 2018 svojou výpoveďou aj Marček, ktorý potvrdil informácie z výpovede Andruskóa. V septembri 2020 priznal polícii žiadosť Andruskóa na Žilinku a Šufliarskeho aj obžalovaný Dušan Kracina. Ten však tvrdí, že objednávku odmietol. Údajne sa vyhovoril na to, že juhoslovania, ktorých chcel využiť, boli zadržaní políciou.

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Andruskóa. Objednávku na vraždy Žilinku a Lipšica mala Alena Zsuzsová prijať na jeseň 2017. V rámci akcie Objednávka následne NAKA 20. septmbra 2020 obvinila a o deň neskôr aj zadržala podnikateľa Dušana Kracinu. Trojica prokurátorov opakovane vyjadrila predsvedčenie, že objednávateľom ich vraždy bol Marian Kočner. Tomu bolo obvinenie vznesené až 28. júna 2021 a o tri mesiace neskôr bola podaná obžaloba.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Alena Zsuzsová