Policajní analytici, ktorí sa venujú proruským dezinformáciám, čelia vyhrážkam

Polícia zaznamenala vyhrážky voči osobám pôsobiacim na oddeleniach Policajného zboru, ktoré sa venujú analytike, konkrétne boju proti proruským dezinformáciám.

01.03.2022 13:09
debata (53)

Ako ďalej informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová, nie je vylúčené, že činnosť osôb, ktoré sa vyhrážania dopúšťajú, je koordinovaná a podporovaná rôznymi organizáciami.

„Tieto osoby chcú svojimi atakmi eliminovať činnosť policajných analytikov, aby im naďalej neprekážali v ich snahe vyvolať informačný chaos," povedala Bárdyová.

V tejto súvislosti podľa nej kamerové systémy zachytili neznámu osobu v blízkosti bydliska jedného z analytikov Policajného zboru. Následne sa fotografie bydliska a vozidla, ktoré patrí nezúčastnenej osobe, objavili v online priestore s cieľom fyzického lynču.

Zároveň sa tiež na internete objavili mená súkromných osôb, ktoré podľa hovorkyne žiadnym spôsobom nespolupracujú s Policajným zborom. „Snaha o zverejnenie identít konkrétnych osôb je štandardným dezinformačným nástrojom primárnych tvorcov dezinformácií – ich cieľom je vyvolanie virtuálnych a fyzických útokov voči konkrétnym osobám, čo je pre ich potreby efektívnejšie, než boj proti „anonymnej inštitúcii“," zdôraznila Bárdyová.

Polícia podľa hovorkyne každý deň upozorňuje na desiatky až stovky problematických profilov, vyvracia konkrétne hoaxy, varuje vopred na pripravované dezinformácie a všetky tieto údaje poskytuje ďalším útvarom, ktoré ich analyzujú, či je alebo nie je možné vyvodiť voči konkrétnym osobám trestnoprávnu zodpovednosť.

„Procesné konanie má svoje pravidlá, preto verejnosť ihneď nemôže vidieť, ako sa postupuje proti šíriteľom hoaxov, žiadame vás o trpezlivosť," uviedla Bárdyová. Dodala, že že Policajný zbor bude vo svojej činnosti pokračovať naďalej a v žiadnom prípade sa nenechá zastrašiť lacnými vyhrážkami osôb a organizácií, ktoré šíria ruskú propagandu.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vojna na Ukrajine #dezinformácia